11 august 2018, 14:30 Sănătate views 12306
Zece cazuri de rujeolă, confirmate de laborator
11 august 2018, 14:30 Sănătate views 12306

Zece cazuri de rujeolă, confirmate de laborator

Din cele 27 de cazuri suspecte de rujeolă, înregistrate într-o tabără din satul Morenii Noi, raionul Ungheni, unde au mers mai multe familii cu copii din sudul țării, zece au fost confirmate prin diagnosticul de laborator.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în total, la tabăra de vară de tip familial au participat 22 de persoane din raionul Taraclia (orașul Taraclia, satele Novosiolovca, Cealîc şi Cairaclia). Doar trei dintre cei 27 de copii bolnavi şi cu suspecție la boală au beneficiat de câte o singură doză de vaccin cu component rujeolic, ceea ce este insuficient pentru a fi protejat de această infecție.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Comrat, s-a constatat că rujeola a fost contactată de către câțiva copii în orașul Bolgrad din Ucraina, regiunea Odesa, unde au mers în vizită la rude. Ulterior acești copii, împreună cu părinții, dar și alte familii cu copii, au în tabăra din Morenii Noi.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că pe 9 august a fost înregistrat un nou caz suspect de rujeolă, la un copil născut în anul 2006, din localitatea Beșghioz, raionul Ceadîr-Lunga. Alte șase cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în satul Cairaclia raionul Taraclia. Copiii născuți între anii 2008-2017 au manifestat febră 38-40 grade Celsius, conjunctivită, erupții cutanate. În prezent, aceștia se află sub supravegherea medicului infecționist și li se administrează tratamentul corespunzător. Niciun copil dintre ei nu a fost vaccinat contra rujeolei din motivul apartenenței la o confesiune religioasă.

Ministerul Sănătății atenționează repetat populația, că rujeola rămâne în continuare o infecție cu grad înalt de contagiozitate și părinții snt îndrumați să-și vaccineze copii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și altor boli infecțioase.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

rujeolă , Ungheni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1479
Populația:
2171 locuitori

Grozeşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Grozeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Nisporeni și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2171 de oameni. Satul Grozești a fost menționat documentar în anul 1479.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.