31 martie 2020, 17:15 Sănătate views 14363
31 martie 2020, 17:15 Sănătate views 14363

De ce schimbăm ora primăvara şi toamna

De fiecare dată cînd trebuie să deplasăm acele ceasornicului, noi credem că acțiunea este una nejustificată. Dacă iarna lucrul acesta ne pare rezonabil – pentru că putem dormi cu o oră mai mult, apoi primăvara opinia se schimbă cardinal. Și atunci apare întrebarea: de unde a apărut ideea, doar pierdem o oră din timpul nostru preţios. Și să te trezești cînd  ceasul arată 7:00 este foarte greu, doar de fapt este 6.00 după ora veche. Pentru aceasta trebuie să îi mulțumim lui Benjamin Franklin, cel puţin, acest lucru îl pot face americanii.

Franklin primul a sugerat trecerea la timpul de vară. Încă în 1784 el a publicat un eseu în care scria că se poate economisi pe lumînări, dacă primăvara vor fi deplasate acele ceasornicului.

În SUA, istoria trecerii la ora de vară este una ambiguă. Pentru prima dată această practică a fost introdusă în 1918, iar un an mai tîrziu a fost anulată. În timpul celui de-al doilea război mondial, americanii din nou au introdus sistemul trecerii la ora de vară pentru a economisi energie în anii 1942 - 1945.

În 1966, Statele Unite au adoptat oficial legea conform căreia acele ceasornicului trebuie deplasate în ultima duminică din aprilie şi ultima duminică din octombrie. Legea din 2005 a schimbat sistemul: acum, acele ceasornicului sînt deplasate la ora 2.00 în a doua duminică din martie şi la 2.00 în prima duminică din luna noiembrie.

Cel mai interesant este faptul că statele nu sînt obligate să se supună deciziei guvernului federal în această chestiune. În două state - Arizona si Hawaii - nu se trece la ora de vară.

Oare într-adevăr economisim noi ceva și avea dreptate Franklin cînd  a sugerat trecerea la ora de vară? În prezent, lucrurile nu stau chiar atît de simplu.

În anii '70 ai secolului trecut, Departamentul american al Transporturilor a declarat că consumul de energie a scăzut cu 1 %, ca urmare a trecerii la ora de vară. Cu toate acestea, studiile recente au arătat că acest procent este acoperit de utilizarea climatizoarelor în statele cu clima caldă.

Cuvinte cheie:

ora de vară , sanatate , timp

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
194 locuitori

Salcia este un sat din cadrul comunei Botnăreşti, raionul Anenii Noi. Satul Salcia este situat la o distanță de 8 km de orașul Anenii Noi și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 194 de locuitori. Satul a fost înființat în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.