18 octombrie 2020, 14:30 Sănătate views 9307
Zahărul amplifică agresivitatea tumorilor canceroase
18 octombrie 2020, 14:30 Sănătate views 9307

Zahărul amplifică agresivitatea tumorilor canceroase

Oamenii de știință au descoperit că zahărul ''trezește'' celulele canceroase și amplifică agresivitatea tumorilor canceroase, informează marți The Independent. Descoperirea ar putea avea un impact major asupra alimentației pacienților diagnosticați cu această problemă de sănătate.

Concluziile unui proiect de cercetare desfășurat pe parcursul a nouă ani, realizat de oameni de știință de la Institutul de Biotehnologie din Flandra (Vlaams Instituut voor Biotechnologie — VIB), Universitatea Catolică din Leuven (KU Leuven) și Universitatea Vrije din Bruxelles (Vrije Universiteit Brussel — VUB), sunt considerate o descoperire revoluționară în studiul cancerului, cercetătorii clarificând în sfârșit modul în care efectul Warburg — un fenomen în cadrul căruia celulele canceroase descompun rapid zaharurile — stimulează creșterea tumorilor.

Publicat în jurnalul științific ''Nature Communications'', proiectul a fost inițiat în 2008, acesta punând accentul pe modul în care tumorile convertesc cantități semnificativ mai mari de zaharuri în lactat în comparație cu țesuturile sănătoase.

Deși fenomenul a fost intens studiat, până în prezent nu se știa cu certitudine dacă acest efect este un simptom al cancerului sau o cauză a acestuia.

Însă această nouă cercetare oferă dovada corelației dintre zahăr și activitatea oncogenă în celulele canceroase.

''Cercetarea noastră dezvăluie modul în care consumul hiperactiv de zaharuri al celulelor canceroase conduce către un cerc vicios de stimulare continuă a dezvoltării și evoluției cancerului'', a declarat profesorul Johan Thevelein. ''Astfel, se poate explica asocierea dintre intensitatea efectului Warburg și agresivitatea tumorii''

Oamenii de știință susțin că aceste descoperiri vor avea ''consecințe majore'' și vor oferi ''o bază pentru studii viitoare în acest domeniu''. De asemenea, ele vor avea impact asupra dietelor personalizate pentru pacienții diagnosticați cu cancer.

Cercetarea efectuată pe drojdii a fost esențială pentru această descoperire, acestea conținând aceleași proteine RAS prezente în mod obișnuit în celulele tumorale, care pot cauza cancer în formă modificată. Utilizând drojdiile ca organism-model, echipa de oameni de știință a examinat conexiunea dintre activitatea RAS și metabolismul foarte activ al zaharurilor la drojdii.

''Am observat la drojdii că descompunerea zaharurilor este asociată prin intermediul fructozei 1,6-biofosfat cu activarea proteinelor RAS, care stimulează multiplicarea atât a drojdiilor cât și a celulelor canceroase'', a adăugat Thevelein. ''Este remarcabil faptul că acest mecanism a fost conservat pe tot parcursul îndelungatei evoluții a celulelor de levuri la oameni'', a mai spus el.

Sursa: www.agerpres.ro

Cuvinte cheie:

cancer , zahar , studiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2385 locuitori

Bumbăta este un sat şi comună din raionul Ungheni. Bumbăta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2385 de oameni. Satul Bumbăta a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.