28 august 2023, 15:30 Sănătate views 8607
Ce nu știai despre cojile de vinete
28 august 2023, 15:30 Sănătate views 8607

Ce nu știai despre cojile de vinete

Vinetele sînt recunoscute grație numeroasele beneficii pe care le aduc sănătății, nu doar din prisma vitaminelor și mineralelor pe care le furnizează organismului, ci și datorită antioxidanților pe care îi conțin, cu efecte benefice în reducerea nivelului de colesterol din sînge și prevenirea cancerului.

În timpul sezonului lor de recoltare, în perioada august-octombrie, poți include vinetele în numeroase rețete sănătoase.

În afara de faptul că au în compoziție vitamine și minerale esențiale organismului uman, vinetele mai contin și fitonutrienți importanti cu efect antioxidant. Printre aceștia se numără compușii fenolici, precum acidul clorogenic și cafeic sau flavonoizii, precum nasuninul.

Cercetătorii americani de la Serviciul de Cercetare în Agricultură au descoperit că acidul clorogenic este cel mai puternic antioxidant din vinete, avînd o capacitate superioară de a combate acțiunea oxidativă a radicalilor liberi asupra celulelor, dar și de a reduce nivelul colesterolului rău, LDL, în sînge. Tot acidul clorogenic este și antimutagen (împiedică celulele sănătoase să sufere mutații și să devinp cancerigene) și antiviral.

Nasuninul este un alt compus antioxidant care se regăsește în coaja vinetelor, avînd rolul de a preveni creșterea vaselor noi de sînge atunci cînd o tumoră canceroasă încearcă să stimuleze acest proces. Fenomenul poartă numele de angiogeneză, iar nasuninul este un compus antiangiogenic.

Prin urmare, este sănătos să consumi vinetele cu tot cu coajă și să te bucuri de beneficiile acestora pentru sănătate.

Sursa: unica.md

Cuvinte cheie:

sanatate , alimentatie , legume

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
2431 locuitori

Ţibirica este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Ţibirica este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Călărași și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2431 de oameni. Satul Țibirica a fost menționat documentar în anul 1603.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.