21 iunie 2023, 10:30 Sănătate views 10527
Ce alimente interacționează cu medicamentele
21 iunie 2023, 10:30 Sănătate views 10527

Ce alimente interacționează cu medicamentele

Cînd ești sub tratament, e bine să ții cont de ceea ce consumi în preajma orelor la care obișnuiești să iei medicamentele. De ce? Există alimente ce pot întîrzia sau anula efectele benefice ale pastilelor, așa cum sînt și situații în care pot apărea reacții adverse sau se pot agrava unele probleme de sănătate.

Cînd e bine să eviți grepfrutul

Deși conține multe substanțe nutritive,grepfrutul interacționează cu o gamă largă de medicamente. O jumătate de pahar cu suc de grepfrut poate să tripleze efectul antibioticelor,analgezicelor și al pastilelor contra cancerului sau colesterolului. Consumul fructului pe perioada unui tratament poate avea și efecte adverse (hemoragii stomacale,probleme renale,dureri musculare,bătăi neregulate ale inimii). Nu mînca grepfrut dacă iei antidepresive,anticoncepționale sau pastile împotriva maladiilor cardiace ori pentru tratarea astmului.

Nu consuma lactate dacă iei antibiotice

Încearcă să te abții de la a consuma brînză,iaurt și lapte,la un interval de două,trei ore înainte sau după ce iei antibioticele. Ionii de calciu,magneziul și fierul din compoziția produselor lactate împiedică buna absorbție a antibioticelor în sistemul digestiv și astfel efectul lor benefic este cu mult diminuat.

Alcoolul devine toxic în orice tratament

Băuturile alcoolice nu se combină cu pastilele contra durerii sau tusei,cu sedative și calmante,antidepresive și unele antialergice. În astfel de combinații,alcoolul reduce reflexele și induce somnolența. Dacă iei paracetamol,ibuprofen sau aspirină cu alcool la un interval scurt,poți avea arsuri la stomac. Efectele adverse apar ca urmare a creșterii toxicității acestor medicamente,pentru că alcoolul acționează asupra enzimelor din ficat.

Legumele verzi scad efectul anticoagulantelor

Dacă iei medicamente care împiedică îngroșarea sîngelui,încearcă să mănînci cît mai rar legume verzi-varză,broccoli,spanac,pătrunjel sau salată verde. Acestea au un conținut bogat de vitamina K (cu rolul de a coagula sîngele) și înlesnesc formarea cheagurilor de sînge,scăzînd efectul pastilelor. Așadar,limitează-te la o porție de legume pe zi.

Sfatul specialistului:

Dintre cele mai frecvente și mai nocive combinații de medicamente cu alimente sînt următoarele:Medicamentele folosite în tratamentul cancerului (din clasa corticosteroizilor) administrate împreună cu alimente ce conțin sodiu (alune sau fistic sărat) declanșează reacții adverse renale și gastrointestinale;Cafeaua scade eficacitatea medicamentelor folosite în afecțiuni gastrice sau duodenale. Şi alte băuturi pe bază de cofeină pot mări efectul antiastmaticelor care conțin un compus activ numit efedrină;Fibrele vegetale în exces scad absorbția digoxinei,substanţă folosită în tratamentul bolilor de inimă.

Sursa: www.clickpentrufemei.ro

Cuvinte cheie:

alimentatie , medicamente , pericol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1869
Populația:
6204 locuitori

Stăuceni este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Goianul Nou și Stăuceni. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6204 de oameni. Satul Stăuceni a fost menționat documentar în anul 1869.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.