13 martie 2012, 10:24 Sănătate views 4012
13 martie 2012, 10:24 Sănătate views 4012

A fost creată „superaspirina” ce combate 11 tipuri de cancer

Cercetătorii au creat o aspirină „hibridă” ce poate micşora tumorile sau chiar stopa 11 forme diferite de cancer, scrie Daily Mail. Ei cred că noul medicament este mult mai sigur decît varianta curentă care, luată în supradoză, poate cauza sîngerări, ulcer sau chiar blocaj renal.

Oamenii de ştiinţă de la City College of New York, SUA au descoperit că substanţa activă din aspirină poate stopa creşterea și înmulţirea celulelor canceroase în cancerul de colon, pancreatic, de prostată, de sîn sau în leucemie. De asemenea, ei au descoperit că substanţa activă din medicament nu atacă celulele normale.

Pînă în acest moment, testele au fost realizate doar pe animale. În cazul şoarecilor ce sufereau de cancer de colon, noua aspirină determină celulele tumorale să se micşoreze cu 85% şi apoi să se autodistrugă.

Cercetările anterioare au arătat că aspirina pe care oricine o poate cumpăra din farmacii reduce tumorile cu pînă la 50 de procente. Însă, în acest caz, utilizarea pe termen lung duce la efecte secundare, precum sîngerări, ulcer sau blocaj renal.

Noua versiunea a aspirinei poartă denumirea de NOSH şi la 24 de ore de la administrare s-a dovedit a fi de 100.000 de ori mai eficientă decît cea comercializată acum în farmacii.

Noul compus are la bază două versiuni hibride concepute în trecut. O parte a acesteia eliberează în organism oxid de azot, compus ce protejează stomacul. Cealaltă substanţă eliberează în corp hidrogen sulfurat, componentă ce stimulează proprietăţile anti-canceroase ale aspirinei.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
47 locuitori

Octeabriscoe este un sat din cadrul comunei Moșana, raionul Donduşeni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Dondușeni și la 198 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 47 de oameni. Satul Octeabriscoe a fost înființat la începutul secolului XX cu denumirea Dragalina.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.