01 martie 2020, 14:30 Sănătate views 19202
01 martie 2020, 14:30 Sănătate views 19202

Somnul ajută la îmbogăţirea vocabularului


Foto: wordpress.com 

Psihologii britanici au descoperit că somnul suficient îi permite creierului să stocheze şi să îşi amintească unele cuvinte auzite pe parcursul zilei. De asemenea, cititul poveştilor înainte de culcare ar putea contribui semnificativ la îmbogăţirea vocabularului copiilor, informează The Telegraph.

La studiul efectuat de curînd au participat 57 de persoane, care au fost rugate să asculte mai multe seturi de cuvinte fictive. Ulterior, le a fost testată abilitatea de a şi aminti aceste cuvinte, pe care unii dintre ei le au auzit cu puţin timp înainte de a adormi. Testele au demonstrat că voluntarii şi au amintit mult mai uşor cuvintele fictive după ce au dormit, decît la cîteva ore după ce le au auzit. În plus, cercetătorii au observat că efectul a fost mult mai puternic în situaţia cuvintelor învăţate cu puţin timp înainte de a adormi. Aceasta este o veste foarte bună în special pentru persoanele cărora le face plăcere să asculte radioul sau să le citească o poveste copiilor înainte de a merge la culcare.

Scanările cerebrale efectuate în cazul a 16 dintre voluntari au evidenţiat faptul că pe durata învăţării a fost activată regiunea din creier numită hipocampus, responsabilă pentru formarea noilor memorii. Însă, după ce au dormit, a fost activat neocortexul, regiune responsabilă pentru gîndirea conştientă şi limbaj. Astfel, specialiştii au ajuns la concluzia că procesul de stocare în creier a cuvintelor noi se produce spre finalul perioadei de somn.

"Somnul este extrem de important pentru că îi permite creierului să găzduiască noi cuvinte. După somn, oamenii pot utiliza cuvintele noi la fel de bine ca pe cele vechi, intrate deja în vocabularul lor uzual. În acest proces sînt implicate două regiuni din creier, iar somnul joacă un rol esenţial în transferarea informaţiilor din regiunea destinată memoriei de scurtă durată, în cea afectată memoriei de lungă durată. Sfatul pe care îl dau studenţilor şi elevilor care învaţă pentru examene este de a dormi după ce termină de învăţat, pentru că altfel nu şi vor mai aminti nimic", a afirmat dr Matt Davis, coordonatorul studiului.

Cuvinte cheie:

studiu , educatie , somn

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
300 locuitori

Florica este un sat din cadrul comunei Coşcalia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Căușeni și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 300 de oameni. Satul Florica a fost întemeiat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.