26 septembrie 2023, 14:30 Sănătate views 15821
Ce să nu faci cînd afară este foarte frig
26 septembrie 2023, 14:30 Sănătate views 15821

Ce să nu faci cînd afară este foarte frig

Frigul nu ne îmbolnăveşte, nu ne face să răcim dacă ne îmbrăcăm corespunzător. În plus, aerul curat este benefic pentru organism. În schimb, ne putem îmbolnăvi singuri dacă nu respectăm anumite lucruri.

Cînd afară este frig trebuie să ne îmbrăcăm corespunzător. "Dacă este iarnă, este clar că nu ieşim afară în tricou. Nu trebuie însă nici să ne înfololim excesiv. Este recomandată o bluză de corp sau un tricou de bumbac peste care să luăm un pulover sau o geacă. O greşeală pe care o facem mulţi dintre noi este să ne îmbrăcăm bine în partea de sus a corpului, dar să luăm pe noi doar o pereche de blugi. Acest lucru nu ajută. Dacă afară este ger, este recomandat să avem pe sub pantaloni un colant de bumbac sau ştrampi, în cazul femeilor. O altă greşeală pe care o facem este să ne îmbrăcăm bine, dar să nu purtăm căciulă sau mănuşi. Frigul ne ia de la extremităţi şi de aceea acestea trebuie protejate cel mai mult", spune Florin Tudor, medic.

Nu vă înfofoliţi şi nu puneţi fular la gură

Dacă ne înfofolim peste măsură, nu ne va fi mai cald, ci, din contră, mai frig. "Dacă luăm pe noi mai multe rînduri de haine, mai ales cele care sînt strînse pe corp, vom transpira şi automat ne va fi mai rece. Tot aşa răcim cel mai uşor. În cazul copiilor, părinţii greşesc cînd le pun fularul pe gură. Zona se umezeşte peste măsură şi aşa ajung să se dezvolte bacterii. Este complet greşit să ne acoperim gura ca să nu intre aerul rece pe acolo. De asemenea, nu luaţi mai multe perechi de şosete, deoarece afectaţi circulaţia şi veţi avea mereu picioarele îngheţate. Mai bine alegeţi încălţăminte îmblănită şi purtaţi o singură pereche de şosete pentru ca picioarul să se poată mişca în voie", mai spune medicul.

Nu vă speriaţi de frig

Dacă este frig afară, asta nu înseamnă că trebuie să stăm în casă tot timpul. "Dacă avem zile cu temperaturi de -20 de grade este normal să evităm să stăm mult afară. Dacă însă temperaturile de iarnă sînt normale, adică în jurul valorii de -5 grade, indicat este să ieşim afară pentru că aerul curat face bine. O oră petrecută afară ne poate ajuta şi nu ne îmbolnăveşte. Este valabil şi pentru copii. Cu cît stăm mai multe zile închişi în casă, la căldură, cu atît vom fi mai expuşi atunci cînd ieşim la frig. Corpul se acomodează treptat cu temperatura şi nu este bine să aibă şocuri mari. Aşa apar bolile de sezon", mai spune specialistul.

Lichidele calde nu ne încăzesc de fapt

Lichidele calde consumate iarna, atunci cînd sîntem afară, nu ne ajută deloc. "Cu toţii avem tendinţa să bem ceai cald cînd sîntem afară iarna. Acest lucru nu ne ajută. Senzaţia de căldură este temporară şi transpirăm imediat, lucru pe care nu îl dorim să se întîmple iarna. Nici alcoolul fier nu este indicat. Senzaţia de cîldură este doar la nivelul pielii şi vom ajunge din nou să transpirăm. În sezonul rece este bine să consumăm alimente naturale care întăresc sistemul imunitar. Citricele sînt foarte bune, legumele cu frunze verzi, ghimbirul fac minuni, dar şi dovlecelul ajută corpul să se adapteze mai uşor la temperaturile scăzute", mai spune medicul.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

iarna , sfat , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
473 locuitori

Sîrbeşti este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Satul Sîrbești este situat la o distanță de 15 km de orașul Florești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 473 de oameni. Prima atestare documentară a satului Sîrbești datează din anul 1786.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.