09 aprilie 2023, 13:30 Sănătate views 13893
Otrava din guma de mestecat
09 aprilie 2023, 13:30 Sănătate views 13893

Otrava din guma de mestecat

Probabil că nu există român care să nu fi încercat măcar o dată în viaţa lui o gumă de mestecat. Puţini ştiu însă câte substanţe nocive sunt concentrate în aceste produse, cel mai dăunător fiind, de departe, aspartamul.

Fie că vorbim despre doamnele care vor să-şi împrospăteze respiraţia ori de domnii care vor să "ascundă" mirosul ultimei ţigări fumate, fie că este vorba despre tinerii care nu ies din casă dacă nu au pachetul de gumă în buzunar, toţi sunt în acelaşi pericol.

Acela de a se îmbolnăvi. Iar bolile nu sunt din cele mai uşoare. Şi asta pentru că îndulcitorul din compoziţia gumei de mestecat este unul foarte nociv. Aspartamul, căci despre el este vorba, e una din cele mai toxice substanţe pe care o consumăm prin intermediul anumitor produse alimentare.

92 de efecte secundare

Studiile arată că aspartamul are peste 92 de efecte secundare şi ne poate îmbolnăvi sau poate înrăutăţi anumite boli cum ar fi: Parkinson, Alzheimer, scleroză multiplă, tumori cerebrale, epilepsie, retardare mintală, diabet, limfom sau cancer.

Şi asta pentru că acest îndulcitor, pe care de altfel îl găsim şi în băuturile răcoritoare dietetice sau alte produse care se presupune că nu îngraşă, are în compoziţie fenilalanină. Consumul de fenilalanină poate duce la acumularea acestei substanţe în exces în creier, iar de aici şi până la depresie, violenţă şi chiar schizofrenie mai este doar un mic pas.

Sursa: www.libertatea.ro

Cuvinte cheie:

sanatate , pericol , oameni

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2038 locuitori

Micleuşeni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Huzun și Micleuşeni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Strășeni și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2038 de oameni. Satul Micleuşeni a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.