10 noiembrie 2023, 15:30 Sănătate views 13528
Riscurile la care se expun femeile însărcinate care mănîncă alimente prăjite
Foto: gandul.info
10 noiembrie 2023, 15:30 Sănătate views 13528

Riscurile la care se expun femeile însărcinate care mănîncă alimente prăjite

Cartofii prăjiţi sau carnea prăjită ar trebui mîncate cu moderaţie de femeile însărcinate. Un studiu al cercetătorilor americani arată că gravidele care mănîncă zilnic prăjeli prezintă un risc crescut să se îmbolnăvească de diabet gestaţional, boală care predispune la naşteri premature.

Femeile însărcinate ar trebui să renunţe la cartofi prăjiţi şi la alte tipuri de prăjeli pe toată perioada sarcinii. Recomandarea vine din partea cercetătorilor de la Universitatea Harvard, care au constatat că gravidele care obişnuiesc să mănînce astfel de preparate prezintă un risc crescut să se îmbolnăvească de diabet gestaţional. Această boală, lăsată netratată, predispune la naştere prematură sau naşterea unui copil cu greutate corporala mare, notează site-ul Imaginea mea.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au realizat un studiu care a durat 10 ani şi la care au participat peste 15.000 de femei gravide. Voluntarele au răspuns la o serie de întrebări cu privire la dieta lor şi stilul de viaţă, inclusiv dacă au fumat în perioada sarcinii, cît de des au mîncat alimente prăjite, carne, fructe, legume şi cîte lichide au băut, in special apă, de la o zi la alta.

Concluzia arată că femeile însărcinate care mănîncă alimente prăjite de şapte ori pe săptămînă prezintă un risc cu 88% mai mare să dezvolte diabet gestaţional, spre deosebire de cele care obişnuiesc să mănînce cartofi prăjiţi sau friptură cel puţin o dată pe săptămînă.

Alimentele prăjite luate de 4-6 ori pe săptămînă cresc riscul de diabet cu 16%. De asemenea, boala poate să apară la femeile gravide trecute de vîrsta de 25 de ani, care au probleme cu greutatea sau care au un istoric familial de diabet zaharat.

Cercetătorii spun că alimentele prăjite generează producerea de substanţe chimice care pot dăuna capacităţii organismului de a controla nivelul de zahăr din sînge. Mai mult, în timpul gătitului, distribuţia acizilor graşi trans pot perturba acţiunea insulinei.

Sursa: www.gandul.info

Cuvinte cheie:

femei , alimentatie , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1729
Populația:
385 locuitori

Molochișul Mic este un sat din cadrul comunei Vadul Turcului din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 130 km de Chișinău. Populaţia satului Molochișul Mic alcătuia 385 de oameni în anul 2012. Satul Molochișul Mic a fost menționat documentar în anul 1729.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.