02 august 2017, 06:30 Caleidoscop views 58486
02 august 2017, 06:30 Caleidoscop views 58486

10 sfaturi esențiale pentru a supraviețui unui cutremur!

Foto: debarbati.ro

Pe unele dintre ele le cunoști deja. Noi îți dăm lista completă.

1. Aproape toți cei care se pun direct la pămînt cînd o clădire se prăbușește sunt striviți mortal. Oamenii care se ascund SUB obiecte, precum birouri sau mașini, sunt striviți.

2. Pisicile, cîinii și copiii se strîng în mod normal într-o poziție de fetus. Așa ar trebui să facă oricine în cazul unui cutremur. Poți supraviețui într-un spațiu mai mic, așa că e ideal să te așezi lîngă o canapea, sau un obiect masiv care să se comprime un pic, dar să-ți lase un spațiu mic lînga el.

3. Clădirile din lemn sunt cele mai sigure în cazul unui cutremur. Lemnul este flexibil și se mișcă odată cu forța cutremurului. Dacă o clădire de lemn se prăbușește, rămîn spații vitale de supraviețuire.

De asemenea, clădirea de lemn are o greutate mai mica, fiind mai mici șansele să te strivească. Clădirile de cărămidă se fac bucățele și vor provoca multe răni, dar vor lăsa în urmă și mai puține corpuri strivite decît clădirile de beton.

4. Dacă ești în pat cînd începe cutremurul, rostogolește-te în afara lui. Întotdeauna va exista un spațiu util lînga el. Hotelurile chiar oferă asemenea instrucțiuni pe ușa camerei.

5. Dacă nu există nici un pat sau o canapea, un scaun mare poate fi un loc bun lîngă care să te așezi.

6. Aproape toți cei care se așează sub tocul unei uși sunt uciși. Dacă stai acolo riști să fii strivit ori de tavanul ce se prăbușește și mișca odată cu el și tocul, ori chiar de toc în sine.

7. Niciodată nu o lua pe scări. Acestea se mișcă separat de restul clădirii, astfel că poți fi mutilat pur și simplul de mișcarea acestora. În plus, scările se pot prăbuși fără ca imobilul să cadă, fiind supra-aglomerate de oamenii ce încearcș să evadeze.

8. Apropie-te de zidurile exterioare ale clădirii, e mult mai bine să fii lîngă ele decît în interior. Cu cît ești mai aproape de exterior, cu atît ai mai multe șanse să găsești o cale de scăpare.

9. Dacă ești prins pe stradă în mașină, încearcă să nu rămîi în ea. Ai șanse din nou foarte mari să fii strivit. E mult mai bine să ieși din mașină și să te așezi lîngă ea pe drum.

10. Grămezile de hîrtie și de documente din birouri pot fi esențiale în cazul unui cutremur. Pentru că se compactează foarte puțin, ele oferă un spațiu de supraviețuire în jurul lor.

Sursa: debarbati.ro

Cuvinte cheie:

sfat , cutremur , pericol

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
828 locuitori

Chiurt este un sat subordonat administrativ oraşului Cupcini, raionul Edineţ. Localitatea este aşezată în valea rîului Ciuhur, la 20 km de oraşul Edineţ şi la 182 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 828 locuitori. Satul Chiurt a fost menționat documentar în anul 1774.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.