26 martie 2020, 00:01 Caleidoscop views 22260
26 martie 2020, 00:01 Caleidoscop views 22260

Ce a fost mai întîi, oul sau găina? Oamenii de ştiinţă oferă răspunsul

Toată lumea s-a confruntat cu această întrebare de-a lungul vieţii, însă răspunsul ştiinţific nu este la fel de răspîndit. Acum, oamenii de ştiinţă oferă un răspuns la această ghicitoare, scrie : PopSci.

Găinile, ca specie, au devenit găini în urma unui proces evolutiv îndelungat şi lent. La un moment dat, o pasăre similară găinii a produs un urmaş care, ca rezultat al unei mutaţii a ADN-ului, a trecut pragul care separa speciile „similare găinii” la „găină reală”. Mai exact, o proto-găină a produs o găină adevărată. Pentru că această găină adevărată a rezultat dintr-un ou, putem spune că oul a fost primul.

Un alt mod prin care putem răspunde la această întrebare ar fi să întrebăm care dintre cele două a fost primul în istoria evoluţionară. Din nou, oul a fost primul. Multe dintre caracteristicile oului aviar modern – forma alungită şi asimetrică, coaja tare – au apărut cu mult înainte ca păsările să se separe din dinozauri acum aproximativ 150 de milioane ani. „Multe dintre trăsăturile pe care le vedem în ouăle de păsări au evoluat înainte de păsări, la dinozaurii teropozi”, explică Daria Zelenitsky de la Universitatea din Calgary.

Un alt moment cheie din istoria ouălor aviare a avut loc cu 150 de milioane înainte de dinozaurii teropozi, cînd o parte din vertebratele cu patru membre au evoluat pentru a produce ouă amniotice. Embrionii din aceste ouă erau înconjuraţi cu trei membrane umplute cu fluid care ofereau hrană, protecţie şi o metodă de a respira. Cele mai timpurii ouă amniotice conţineau cantităţi mari de gălbenuş, explică James R. Stewart, specialist în fiziologie reproducătoare în cadrul Universităţii East Tennessee. „Acest lucru poate fi observat în continuare la păsări, crocodili şi şerpi”, a explicat specialistul.

La fel ca celelalte mamifere placentare, oamenii şi-au pierdut gălbenuşul undeva de-a lungul evoluţiei, dar prezentăm în continuare un sac vitelin (de gălbenuş) vestigial, ataşat de embrion, căruia îi oferă substanţele nutritive necesare.

Cuvinte cheie:

descoperire , savanti , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
1100 locuitori

Cremenciug este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Cremenciug este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Căușeni și la 90 km de Chișinău. Populaţia satului Cremenciug alcătuia 1 100 de locuitori în anul 1989. Satul Cremenciug a fost întemeiat în anul 1930.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.