02 martie 2015, 11:19 Caleidoscop views 11615
02 martie 2015, 11:19 Caleidoscop views 11615

O săptămînă de somn insuficient instalează haosul în organism

Este demult cunoscut faptul că lipsa de somn ne face irascibili, ca să nu mai vorbim de faptul că arătăm mai rău, scrie Daily Mail.

Acum, potrivit unui nou studiu, oamenii de știință spun că o săptămînă de somn insuficient poate afecta sute de gene care cresc riscul de a dezvolta anumite maladiii asociate cu stresul, imunitatea și metabolismul.

Studiul a implicat 26 de voluntari, care nu au fost lăsați să doarmă suficient  timp de o săptămînă. După aceasta au fost prelevate probe de ARN, care transportă „instrucțiuni” codificate de la gene la celule. ARN-ul poate fi, de asemenea, utilizat ca un instrument pentru a evalua activitatea genelor. Rezultatele au fost comparate cu cele obținute de  aceiași voluntari, după o săptămînă de somn suficient.

Oamenii de știinta, conduși de profesorul Derk-Jan Dijk de la Universitatea din Surrey au publicat  rezultatele studiului lor în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Somnul cu durata mai mică de șase ore, "este asociat cu efecte nocive asupra sănătății", remarcă ei.

Cuvinte cheie:

om , sanatate , somn

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
550 locuitori

Parcani este un sat din cadrul comunei Răciula, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Călărași și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 550 de oameni. Satul Parcani a fost menționat documentar în anul 1867.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.