22 februarie 2013, 10:11 Caleidoscop views 8548
22 februarie 2013, 10:11 Caleidoscop views 8548

Ce secrete ale Sf. Petru l-au făcut pe Papa să demisioneze?


Foto: ruvr.ru

În ultimele sale apariţii în public, actualul Suveran Pontif arăta foarte obosit, aşa că motivele lui oficiale de demisie pot părea reale. Însă această demisie nu este deloc caracteristică tradiţiei Bisericii Catolice. Pînă la actualul Papă, doar Papa Celestin al V-lea a mai renunţat de bună voie la Sfîntul Scaun şi pentru asta a fost acuzat de Dante de lipsă de curaj, scrie ruvr.ru.

Caracterul neobişnuit al actualei situaţii ne face să ne gîndim la alte cauze, în afară de cele anunţate, ale demisiei lui Papa Benedict. Vaticanul a fost întotdeauna cunoscut pentru capacitatea sa extraordinară de a-şi păstra secretele şi exteritorialitatea. Acest lucru l-a ajutat în cele mai dificile situaţii, ca de exemplu în cazul de acum cîţiva ani, legat de uciderea unui căpitan al Gărzii Elveţiene, a soţiei sale şi a unui soldat.

Există două ipoteze. Prima are legătură cu acţiunile întreprinse de Papa pînă la urcarea lui pe tronul pontifical. Tocmai el, Joseph Ratzinger, poartă cea mai mare răspundere pentru acoperirea multor preoţi pedofili, care nu au putut să fie judecaţi de instanţa laică. Iar în cadrul judecăţilor din interiorul bisericii, ei aproape de fiecare dacă au fost scoşi din parohiile, în care s-au produs infracţiunile, şi mutaţi în alt loc sau în altă funcţie. Ce ar fi dacă cineva, care deţine noi informaţii, l-ar trage la răspundere pe Papa pentru acoperirea pedofililor? Sau chiar ar putea să-l considere implicat direct în acele fapte?

Un scandal, în care ar fi implicat Papa, ar putea aduce o lovitură mortală Bisericii, în ansamblu. Iar dacă această presupoziţie este reală, atunci capătă un alt sens cuvintele Papei Benedict, că renunţarea sa este „în binele Bisericii”.

A doua ipoteză se referă la un scandal recent, în care a fost implicat majordomul personal al Papei şi prelaţii din spatele lui, participanţi la „războaiele din interiorul Vaticanului”. Un raport secret pe această temă a fost transmis Papei recent, iar vocile adverse au legat aceste fapte de certurile interne. Poate că divergenţele au devenit atît de acerbe că l-au afectat şi pe Suveranul Pontif? Şi aceasta ar putea fi o posibilă cauză a demisiei, în acest caz nu prea „voluntară”.

Fireşte, noi vorbim doar de ipoteze, nu deţinem date concrete în acest sens. Însă decizia neobişnuită a lui Papa Benedict, capacitatea Vaticanului de a-şi păstra foarte bine secretele ne face să presupunem că motivele anunţate oficial de renunţare a Papei la Scaunul Sfînt nu reprezintă un adevăr unic şi incontestabil.

Cuvinte cheie:

secret , demisie , Vatican

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1706
Populația:
4496 locuitori

Sălcuţa este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Sălcuţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Căușeni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4496 de oameni. Satul Sălcuţa a fost menționat documentar în anul 1706.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.