30 ianuarie 2020, 12:35 Caleidoscop views 3661
Impeachmentul președintelui SUA: o tentativă de lovitură de stat?
30 ianuarie 2020, 12:35 Caleidoscop views 3661

Impeachmentul președintelui SUA: o tentativă de lovitură de stat?

După lungi tergivesări, în SUA a început procesul de impeachment al președintelui Donald Tramp. Cine are nevoie de el și care ar putea fi consecințele?

"Nu a lăsat o altă alegere"

Atacuri politice în adresa lui Trump au avut loc și anterior. Scandalul cel mai răsunător din perioada guvernării administrației sale a fost raportul procurorului special Robert Muller privind investigarea "implicării rusești" în alegerile din SUA în anul 2016. Atunci, comisia nu a depistat careva semne evidente că Trump s-ar fi înțeles cu autoritățile ruse, cu o rezervă, deoarece a considerat că Rusia a intervenit totuși în alegerile americane. Această judecată controversată a continuat apoi într-o nouă uneltire împotriva lui Trump și echipa sa. Este vorba despre impeachmentul inițiat de democrați.

Impeachmentul președintelui SUA este o chestiune rară și anevoioasă. În istorie, a avut loc doar de trei ori. Însă nici un președinte SUA nu a fost lipsit de fotoliul de președinte în procesul de impeachment. Unui impeachment au fost supuși Andrew Johnson în 1868 și Bill Clinton în 1998, dar senatul le-a luat apărarea și liderii și-au dus mandatele pînă la capăt. Richard Nixon, din cauza scandalului Watergate, a demisionat benevol înainte de finalizarea procesului de impeachment .

Dar se vede că pentru democrați este prea periculos prestigiul de businessman și politican de succes al lui Donald Trump. Procesul a fost declanșat, în pofida sărbătorilor de Crăciun. Camera reprezentanților, controlată de democrați, a votat pentru acuzarea președintelui. Nancy Pelosi, spicherul Camerei inferioare, în deschiderea audierilor, a spus că încălcarea constituției de către președintele Donald Trump este "un fapt stabilit". Pe un ton patetic, ea a conchis, că astfel el "nu a lăsat o altă alegere", doar impeachmentul. Congressmanul din Georgia Barry Laudermilk a comparat acuzarea președintelui cu "răstignirea lui Hristos", iar reprezentantul Pennsylvaniei, Mile Kelly, l-a numit "noul Perl Harbor".

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

SUA , președinte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1791
Populația:
6861 locuitori

Chirsova este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Chirsova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Comrat și la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 6861 de oameni. Satul Chirsova a fost menționat documentar în anul 1791.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.