01 octombrie 2023, 12:30 Caleidoscop views 17432
Copiii gîndesc ca oamenii de știință
01 octombrie 2023, 12:30 Caleidoscop views 17432

Copiii gîndesc ca oamenii de știință

Cum lucrează oamenii de știință? Analizează statisticile, realizează experimente, învață de la alți cercetători.

Psiholoaga Alison Gopnik de la Universitatea Berkley afirmă că copiii la fel cunosc lumea: “Bebeluşii şi copiii mici reprezintă departamentul de cercetare şi dezvoltare în cadrul speciei umane”. Proiectul său scoate în evidenţă manierele sofisticate de luare de decizie şi strîngere de informaţii pe care bebeluşii le aplică în timp ce se joacă, scrie LiveScience.

Ea descrie un experiment simplu. În laborator, a apărut un dispozitiv care se aprinde și răsună muzica, dacă se pune deasupra un anumit obiect. Copiilor cu vîrsta de la doi pînă la patru ani li s-a arătat că unul din obiecte include luminile și muzica în două cazuri din trei. Altul - în două cazuri din șase. După care aparatul a fost pus la dispoziția copiilor.

"Ei au văzut că, în ambele cazuri, aparatul se includea de două ori, dar dacă copiii ar avea idee de statistică, ei ar prefera primul obiect" - subliniază A. Gopnik.

Dar anume aceasta au făcut copii, indiferent de vîrstă!

Alte studii au demonstrat, de asemenea că de fapt, jocurile pentru copii sînt experimente. Adulții cred că copilul strică dispozitivele costisitoare, dar, în realitate, copilul încearcă să clarifice prin metoda de încercări și erori cum să pornească aparatul.

Despre  relațiile cauză-efect copiii învață prin observarea acțiunilor altora și rezultatul lor. Dacă le arătăm cum și ce să facă, îi lipsim de dorința de a  explora pe cont propriu.

Cuvinte cheie:

copii , IQ , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1599
Populația:
2054 locuitori

Răciula este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Răciula și Parcani. Satul Răciula este situat la o distanță de 11 km de orașul Călărași. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Răciula constituia 2054 oameni. Prima atestare documentară a satului Răciula datează din anul 1599.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.