25 septembrie 2020, 16:00 Caleidoscop views 13985
25 septembrie 2020, 16:00 Caleidoscop views 13985

Sentimentul de justiție este mai puternic decît setea

Există oare ceva în această lume care ar putea face o persoană care suferă de sete să refuze la apă? Se pare că există. Studiile recente au arătat că omul poate refuza apa dacă știe că apa a fost pe nedrept împărțită între el și colegul său. Rezultatele acestui experiment arată că oamenii sînt în măsură să renunțe la lucrurile vitale pentru restabilirea echității.

Oamenii de știință de la Centrul de neurodiagnostic de la University College din Londra, au realizat un experiment cu 21 de persoane sănătoase. La 11 dintre ei le-a fost indusă setea cu ajutorul unei picurători cu soluție de sare. În scopul de a determina cît de însetată este persoana   i-a fost măsurat nivelul de sare din sînge.

Apoi, participanților însetați li s-a spus că li se va oferi un partener și unul dintre ei va trebui să decidă cum să împartă o sticlă de apă. Celui căruia i se va oferi apa împărțită va trebui să decidă - o bea sau nu. În caz de refuz de abea apa ambele părți aveau să primească apa o oră mai tîrziu.

Specificul experimentului era că partenerul celui însetat împărțea apa inechitabil – el își lăsa șapte optimi din sticlă, iar celuilalt îi oferea doar o optime. Ca urmare, cel însetat refuza să bea apă, chiar și atunci cînd se simțea foarte însetat.

"Pînă în prezent, există o dezbatere aprinsă cu privire sentimentul de justiție care este caracteristic doar oamenilor, - a spus șeful echipei de cercetare Nick Wright. - Rezultatele studiului nostru arată că noi, spre deosebire de cimpanzei, putem refuza de astfel de lucruri vitale cum ar fi hrană și apă, în favoarea justiției. Mai mult decît atît, o persoană poate refuza de la apa împărțită pe nedrept de apă, chiar dacă îi tare sete. "

Cu toate acestea, nu putem spune că dorința de justiție ar fi un instinct de bază. Oamenii care au avut o sete cu adevărat greu de suportat, au acceptat mai des apa împărțită inechitabil.

Studiul a fost publicat in revista Nature Scientific Reports.

Cuvinte cheie:

sete , apa , sentimente

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
142 locuitori

Ştefăneşti este un sat din cadrul comunei Tănătarii Noi, raionul Căuşeni. Satul are o suprafaţă de circa 0.50 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.24 km. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Căușeni și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 142 de oameni. Satul Ştefăneşti a fost menționat documentar în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.