23 iulie 2019, 09:40 Caleidoscop views 1888
Un businessman american a primit cetățenie rusă, avertizare de călătorie în Franța, iar Ankara va lansa o operaţiune în Siria
23 iulie 2019, 09:40 Caleidoscop views 1888

Un businessman american a primit cetățenie rusă, avertizare de călătorie în Franța, iar Ankara va lansa o operaţiune în Siria

Putin a oferit cetăţenie rusă directorului unei mari companii din SUA

Directorului producătorului de gaz Novatek, Mark Gietvai, a primit cetăţeania rusă, printr-un decret al Kremlinului.

Preşedintele Vladimir Putin a acordat luni cetăţenia rusă directorului producătorului de gaz Novatek, Mark Gietvai, o măsură ce i-ar putea ajuta pe cetăţenii americani să ignore unele restricţii legate de sancţiunile impuse Moscovei, transmite protv.ro.

Sancţiunile SUA impuse Rusiei în 2014 interzic cetăţenilor americani şi companiilor să ajute la organizarea unor finanţări pe termen lung a unor mari firme ruseşti, inclusiv Novatek.

Sancţiunile au fost impuse după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea şi sprijinul pentru separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

Cînd SUA şi UE au impus sancţiuni Rusiei, directorii cu paşapoarte străine de la companiile afectate inclusiv Novatek - cel mai mare producător privat de gaz natural al ţării - şi banca de stat VTB au predat responsabilitatea organizării emisiunii de noi acţiuni către colegii fără paşapoarte UE sau americane.

Gietvai, director financiar al Novatek din 2003, a recunoscut în 2014 că nu mai poate să-şi ajute compania să obţină noi finanţări pe termen lung.

Gietvai, născut în SUA, a obţinut cetăţenia rusă printr-un decret prezidenţial publicat luni pe website-ul Kremlinului. Putin a acordat anterior cetăţenia şi altor occidentali care lucrează în poziţii de top în companiile ruseşti.

Avertizare de călătorie de la MAE pentru Franța. Care sînt riscurile

Ministerul Afacerilor Externe al Romîniei informează romînii care se află, tranzitează sau vor să călătorească în Franța că serviciul local de meteorologie - Météo France a prognozat un nou episod de caniculă intensă în majoritatea regiunilor franceze.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii romîni care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că serviciul local de meteorologie – Météo France a prognozat un nou episod de caniculă intensă în majoritatea regiunilor franceze, începînd din data de 22 iulie 2019 și pînă la sfîrșitul săptămînii, transmite digi24.ro.

Căldura se va accentua progresiv în cea mai mare parte a țării, cu maxime așteptate în perioada 24 - 25 iulie 2019.

Météo France a emis o avertizare de cod portocaliu de caniculă pentru 21 de departamente, care se va extinde pentru tot teritoriul.

În Departamentele din sudul Franţei (est/vest) - Alpes Maritimes, Pyrénées-Orientales,Var, Ariège, Alpes de Haute Provence, Haute Garonne, Hautes-Alpes, Tarn și Garonne, Vaucluse, Lot, Bouches-du-Rhône, Gers, Gard, Hautes-Pyrénées, Lozère, Pyrénées-Atlantiques, Hérault, Haute-Corse, Aveyron, Corse-du-Sud, Tarn, Aude, din cauza caniculei (36/42 grade Celsius), există pericol de producere a incendiilor de pădure și vegetație.

Ankara va lansa o operaţiune în Siria

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat luni că, în cazul neinstituirii unei zone de securitate în nordul Siriei şi dacă ameninţările la adresa Turciei vor continua, Ankara va lansa o operaţiune militară la est de Eufrat, transmite Reuters. Turcia se află în discuţii cu SUA în vederea stabilirii unei zone de securitate la graniţa sa, în zona de nord-est a Siriei, regiune în care SUA sprijină miliţia kurdă YPG, pe care Ankara o consideră organizaţie teroristă. Într-un interviu acordat postului TGRT Haber, Cavusoglu a mai afirmat că speră să se ajungă la un acord după convorbirile din seara zilei de luni cu trimisul special american pentru Siria, James Jeffrey, sosit în vizită la Ankara. Şeful diplomaţiei turce a menţionat că recent se înregistrează o încetinire a dialogului dintre Ankara şi Washington privind crearea zonei de securitate. El a precizat că Ankara a comunicat Washingtonului că nu ar trebui să utilizeze luptele din provincia Idlib din nord-vestul Siriei ca pretext pentru nerespectarea propunerii privind instituirea unei zone de securitate. Mevlut Cavusoglu a reiterat frustrarea părţii turce legate de neimplementarea acordului cu SUA privind retragerea YPG din oraşul Manbij, la mai bine de un an de la convenirea ei. "Dacă zona de securitate nu este instituită, iar ameninţările la adresa ţării noastre vor continua, vom lansa o operaţiune la est de Eufrat", a declarat oficialul turc. "Americanii l-au trimis pe Jeffrey şi au spus că vin cu noi propuneri în convorbirile care încep astăzi. Sperăm că va putea fi convenit un acord pe acest subiect. Acum sînt necesari paşi concreţi în această privinţă". Ulterior, după încheierea discuţiilor cu emisarul american, ministerul turc de externe a anunţat că pe agenda discuţiilor s-au aflat zona de securitate, procesul politic, formarea unei comisii constituţionale şi evoluţiile din regiunea Idlib. Ministrul apărării Hulusi Akar a discutat, la rîndul său, cu James Jeffrey, căruia i-a comunicat "neliniştea" resimţită în legătură cu întîlnirea unor oficiali americani de rang înalt cu lideri YPG din Siria, potrivit ministerului apărării de la Ankara. Discuţiile asupra instituirii unei zone de securitate vor fi continuate marţi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Siria , Știrile nopții

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
271 locuitori

Rediul de Jos este un sat din cadrul comunei Albineţul Vechi, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 136 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 271 de oameni. Satul Rediul de Jos a fost menționat documentar în anul 1552.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.