31 august 2015, 12:35 Caleidoscop views 16432
31 august 2015, 12:35 Caleidoscop views 16432

14 miliarde de ani de evoluţie a Universului, în 78 de secunde

Astrofizicienii au creat cea mai realistă simulare computerizată a evoluţiei Universului de până acum, în doar 78 de secunde.

Simularea celor 14 miliarde de ani de existenţă a cosmosului a fost realizată folosind programul Arepo, de o echipă de la Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics (CfA) în colaborare cu cercetătorii de la  Heidelberg Institute for Theoretical Studies (HITS).

Istoria universului a fost comprimată în cele 78 de secunde pe parcursul a cîteva luni de lucru, folosind un supercomputer de la Harvard.

Cercetătorii spun, însă, că nu au terminat încă treaba. Deşi filmuleţul este impresionant, ei vor mai mult. Astrofizicianul Debora Sijacki spune că echipa vrea să genereze simulări ale unor zone mai mari din univers, pentru a crea cel mai mare şi mai realist model al cosmosului.

Cuvinte cheie:

Univers , cosmos , evolutie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431-1433
Populația:
803 locuitori

Tuzara este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Novaci, Tuzara și Seliştea Nouă. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Călărași și la 54 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 803 oameni. Satul Tuzara a fost menționat documentar în anul 1431-1433.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.