26 aprilie 2023, 09:30 Caleidoscop views 12386
37 de ani de la tragedia de la Cernobîl
26 aprilie 2023, 09:30 Caleidoscop views 12386

37 de ani de la tragedia de la Cernobîl

Un oraş-fantomă, cu străzi sufocate de vegetaţie, case abandonate şi sîrmă ghimpată. Aşa arată Cernobîlul, la 36 de ani de la dezastrul petrecut la centrala nucleară care a îngrozit lumea întreagă.

Catastrofa din 26 aprilie 1986 a distrus milioane de vieţi, iar din cauza cumplitelor radiaţii, în zonă încă se nasc copii cu grave malformaţii. Între timp, autorităţile ucrainene construiesc un nou sarcofag de beton pentru faimosul reactor 4 de la Cernobîl.

Pe 26 aprilie sînt comemorate victimele unuia dintre cele mai tragice evenimente din istoria omenirii. Explozia la reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a pus în alertă nu numai autorităţile sovietice de la acea vreme, dar şi întreaga Europă.

Zona a fost evacuata pe o raza de 30 de kilometri, iar unii dintre oamenii care s-au luptat cu incendiul de la reactor au murit la puţin timp după ce au fost expuşi unui nivel de radiaţii de 13.000 de ori peste cel normal.

Urmările la scară largă ale dezastrului nu au fost observate pe moment, însă mutaţiile genetice şi explozia diverselor forme de cancer au dovedit că efectele radiaţiilor încă se fac simţite. Copiii care s-au născut între 1986-1994 au avut o dezvoltare fizică întîrziată şi valori mai scăzute ale coeficientului de inteligenţă.

Potrivit specialiştilor, explozia de la Cernobîl a generat radiaţii cît pentru 500 de bombe nucleare de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. Statisticile arată că peste 60.000 de oameni au murit ca urmare a radiaţiilor, iar mai mult de două milioane au avut şi încă mai au de suferit.

Pentru a opri emisiile radioactive, zona activa a reactorului a fost acoperită cu un ,,sarcofag" de beton, care ecranează radiaţiile.

Specialiştii spun că abia în anul 2525 emisiile radioactive vor ajunge la un nivel normal.

Sursa: a-tv.md

Cuvinte cheie:

accident , Cernobil

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
130 locuitori

Lenin este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului (Transnistria), Republica Moldova. În componența comunei intră localitățile Pervomaisc, Pobeda, Stanislavca și Lenin. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîbnița și la 138 km de Chișinău. Conform datelor anului 2007 populația satului constituia 130 de oameni. Satul Lenin a fost înființat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.