07 iunie 2017, 16:45 Caleidoscop views 17642
07 iunie 2017, 16:45 Caleidoscop views 17642

Internetul a fost inventat în 1934

Internetul, cel puţin ca şi concept, a fost inventat acum aproape 80 de ani de către un belgian pe numele său Paul Otlet, scrie huffingtonpost.com.

Acest fapt a fost una dintre temele de discuţie la World Science Festival, care a avut loc săptămîna trecută în New York.

La discuţii a participat şi Vinton Cerf care este recunoscut ca fiind unul din “Părinţii  Internetului,” titlu pe care îl împarte cu omul de ştiinţă american Bob Kahn. Cei doi au efectuat cercetări asupra protocoalelor de interconectare a rețelelor bazate pe pachete și a proiectat suita de protocoale TCP/IP. Ambii au ucrat la proiectul ARPAnet în anii 60 şi munca lor a dus la ceea ce este Internetul astăzi.

În 1934 Paul Otlet, un renumit academician şi vizionar belegian, şi-a imaginat organizarea cunoaşterii într-o reţea extinsă de colecţii de documente, ceea ce avea să fie în 1989 World Wide Web (WWW sau 3W) pentru umanitate.

În viziunea lui Otlet, oamenii se foloseau de telefon pentru a cere informaţii unei librării imense, aşa cum este Google astăzi. Cei care lucrau în librărie ar fi scos informaţiile necesare din cărţi şi le-ar fi trimis sub forma unor semnale TV către cei interesaţi. El folosea termenul de cărţi televizate. Belgianul mai sugera împărţirea ecranului TV  în mai multe secţiuni pentru a afişa mai multe cărţi, aşa cum sunt tab-urile din browsere în prezent.

Otlet şi-a imaginat că o combinaţie între telefon şi ecran va înlocui cărţile tradiţionale, fiind un precursor al cititoarelor digitale de azi - Kindle, iPad, Samsung Galaxy.

Ideea sa de bază, folosirea telefonului şi TV-ului nu este atît de absurdă, în prezent majoritatea utilizatorilor primind internet de la operatorii de telefonie şi cablu.

Cuvinte cheie:

tehnologie , istoria , internet

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
0 locuitori

Tiraspolul Nou este un oraș în Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Tiraspol și la 77 km de Chișinău. Orașul Tiraspolul Nou a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.