19 august 2018, 13:30 Caleidoscop views 11615
Un mozaic spectaculos a fost găsit într-un bazin din Grecia care datează de aproape două milenii şi jumătate
19 august 2018, 13:30 Caleidoscop views 11615

Un mozaic spectaculos a fost găsit într-un bazin din Grecia care datează de aproape două milenii şi jumătate

Arheologii au descoperit un mozaic din pietriş care datează din secolul al IV-lea î.e.n. din oraşul antic Ambrakia (astăzi Arta) din nord-vestul Greciei. Mozaicul a fost realizat înaintea băii, dar se potriveşte tematic cu aceasta, ilustrând animale şi alte elemente care au legătură cu apa.

Mozaicul se află pe podeaua unui spaţiu circular aflat la nord-vest de situl arheologic al teatrului. Are mai mult de 3,5 metri în diametru şi a fost realizat din pietre albe şi întunecate de râu. Nu au fost pictate sau tratate, dar strălucesc datorită luciului natural. Accentele decorative au fost create cu ajutorul pietrelor de culoare roşiatică sau de culoarea chihlimbarului. O mică secţiune din partea de nord-vest a secţiunii mozaicului arată dovezi conform cărora acesta a fost restaurat în antichitate, scrie The History Blog.

În centrul mozaicului se află o caracatiţă din care se văd cinci tentacule. La sud de cefalopodă se află o lebădă cu aripile întinse care pare că vrea să zboare, iar în jurul gâtului are o sfoară, fiind ţinută de o figură similară lui Cupidon care se află în dreapta păsării.

În secţiunea de sud-est este un delfin cu un „Cupidon" în spatele său. În partea vestică, o femeie conduce o lebădă, în timp ce în nord un alt Cupidon ţine o lebădă de picior. De asemenea, în vest sunt două veveriţe care se joacă cu ceva, jucărie sau animal, care nu poate fi identificat.

Un mozaic similar a mai fost găsit în anii '70 la est de teatru, ilustrând aceleaşi motive, dar realizat într-un mod mai rudimentar, ceea ce sugerează că acesta este mai vechi decât cel descoperit recent.

Sursa: www.descopera.ro

Cuvinte cheie:

Mozaic , Grecia , arheologie , descoperire , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1524
Populația:
5039 locuitori

Ruseştii Noi este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ruseştii Noi și Ruseştii Vechi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ialoveni și la 27 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5039 de oameni. Satul Ruseştii Noi a fost menționat documentar în anul 1524.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.