12 mai 2023, 16:30 Caleidoscop views 18353
12 mai 2023, 16:30 Caleidoscop views 18353

Ce nu ați știut despre ceasuri

Astăzi nimeni nu poate spune cu exactitate cine a inventat ceasul, dar oamenii au încercat să măsoare timpul de-a lungul întregii istorii. În diferite epoci pentru aceasta erau folosite diverse dispozitive - lămpi cu petrol, lumînări, etc.

Ceasurile de buzunar au fost utilizate încă în Roma antică. Dispozitivul  amintea un suport pentru ouă şi era de fapt un cadran solar. Trebuie remarcat faptul că astfel de ceasuri nu dovedeau mare precizie, de aceea timpul era determinat aproximativ, relatează malpme.ru.

Se crede că primul ceas mecanic de buzunar a fost construit în 1503, de către ceasornicarul german Peter Henleyn din Nürnberg. El a decis să înlocuiască pendulul şi greutăţile care erau folosite în ceasurile de perete şi podea cu un arc spirală. Ceasul construit de Peter Henleyn era suficient să fie pornit odată la două zile. Destul de repede ceasurile de buzunar au cîştigat popularitate.

Primul ceas de mînă a fost construit în 1812 pentru Regina de Neapole. Manopera a fost realizată de ceasornicarul din Elveția – Abraham-Louis Breguet, în consecinţă, el a lansat bine-cunoscuta marcă de ceasuri  - Breguet. De asemenea, trebuie remarcat faptul că timp îndelungat ceasurile de mînă au fost considerate un accesoriu feminin, astfel încît acestea erau produse în număr relativ mic.

Cuvinte cheie:

timp , Ceas

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1816
Populația:
4986 locuitori

Valea Perjei este un sat şi comună din raionul Taraclia. Valea Perjei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Taraclia și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4986 de oameni. atul Valea Perjei a fost întemeiat în anul 1816.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.