05 mai 2012, 09:40 Caleidoscop views 7747
05 mai 2012, 09:40 Caleidoscop views 7747

Unul din șapte locuitori ai planetei crede că sfîrșitul lumii se apropie

Un sondaj de opinie efectuat recent la nivel global de institutul Ipsos Global Public Affairs și preluat de Reuters, a avut ca temă sfîrșitul lumii. Aproape 15 la sută dintre persoanele intervievate, cred că lumea se va termina în timpul vieţii lor, iar 10 la sută cred în interpretarea profetică a mayașilor privitoare la iminența sfîrșitului lumii la finele anului 2012.

Calendarul Mayaș se întinde pe o perioadă de 5125 de ani, între 3113 î.Hr. și 21.12.2012. Sfîrșitul Calendarului Mayaș, așa cum este interpretat, va avea loc la data de 21.12.2012, acest lucru stîrnind discuții aprinse atît la nivel științific, dar și la nivelul omului de rînd, discuții privitoare la interpretarea acestui sfîrșit calendaristic, ca fiind și sfîrșitul lumii.

„Indiferent dacă cei chestionați cred că se va ajunge la un sfîrșit al lumii, fie prin mîinile lui Dumnezeu, sau printr-un dezastru natural, sau datorită evenimentelor politice, sau chiar fără un motiv anume, una din șapte persoane chestionate crede că sfîrşitul lumii se apropie”, a spus Keren Gottfried, director de cercetare la Ipsos Global Public Affairs care a realizat acest sondaj de opinie, la cererea Reuters. „Probabil această situație este datorată și atenţiei mass-media asupra interpretării calendarului mayaș ca fiind o profeție, care menţionează sfîrșitul lumii actuale în anul calendaristic 2012, fără a lua în considerare ciclicitatea”, a spus Gottfried, adăugînd că unii cercetători ai culturii Maya au contestat vehement această interpretare.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 16.262 de persoane, din peste 20 de tări, iar variația răspunsurilor la sondaj a fost considerabilă: doar     6 % dintre francezii care au fost chestionați cred într-un Armagedon iminent în timpul vieții lor, comparativ cu 22 % în Turcia şi Statele Unite şi cu un procent mai puţin în Africa de Sud şi Argentina. Doar 7 % dintre belgieni şi 8 % dintre britanici se tem de finalitatea lumii în acest an.

Aproximativ una din 10 de persoane la nivel global, de asemenea, a spus că se confruntă cu o teamă, sau o formă de anxietate privitoare la sfîrşitul iminent al lumii în anul 2012. Cel mai mare număr al celor care se tem de sfîrșitul lumii este în Rusia şi Polonia, iar cel mai mic în Marea Britanie. De asemenea, K. Gottfried a spus că persoanele cu un nivel scăzut al educaţiei sau cu un nivel de venituri mici, precum și majoritatea persoanelor sub 35 de ani trăiesc cu convingerea a ceva iminent ce se va produce la sfîrșitul anului 2012 și cred cel mai probabil într-o apocalipsă, în sensul cataclismic. „Cel mai probabil, persoanele care sunt mai în vîrstă au trăit suficient de mult pentru a nu fi la fel de preocupate de ceea ce se întîmplă cu viitorul lor”, a explicat K. Gottfried.

Sondajul a fost efectuat în China, Turcia, Rusia, Mexic, Coreea de Sud, Japonia, Statele Unite, Argentina, Ungaria, Polonia, Suedia, Franţa, Spania, Belgia, Canada, Australia, Italia, Africa de Sud, Marea Britanie, Indonezia, Germania.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
5447 locuitori

Hîrbovăţ este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Hîrbovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 5447 de oameni. Satul Hîrbovăț este menționat documentar în anul 1764.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.