15 octombrie 2017, 13:00 Caleidoscop views 6130
Arheologii turci afirmă că au descoperit mormintul sfintului Nicolae
15 octombrie 2017, 13:00 Caleidoscop views 6130

Arheologii turci afirmă că au descoperit mormintul sfintului Nicolae

Arheologii turci au anunțat joi că este posibil să fi descoperit mormântul sfântului Nicolae - Sfântul Ierarh Nicolae din Mira -, confundat uneori cu Moș Crăciun, în subsolul unei biserici străvechi din Antalya, o provincie din sud-estul acestei țări, informează Xinhua.

Oamenii de știință din Turcia au descoperit un templu intact și câteva morminte în subsolul Bisericii Sfântul Nicolae folosind radare și dispozitive de scanare în districtul Demre, în care a murit acest sfânt venerat de religia creștină.

Cemil Karabayram, directorul Autorității pentru monumente din Antalya, a declarat pentru presa din Turcia că mormântul a fost descoperit de un sistem electronic ce a evidențiat anumite spații libere sub fundația bisericii menționate.

"Credem că acel mormânt a nu a fost deloc avariat, dar este destul de dificil să ajungem la el, întrucât există un mozaic aplicat peste podeaua bisericii", a dezvăluit oficialul turc pentru presa locală.

În timpul excavărilor ce vor urma, arheologii vor trebui să extragă fiecare dală din acel mozaic și să le stocheze apoi potrivit unui tipar foarte strict, iar această sarcină este dificilă și ar putea avea nevoie de câteva luni pentru a fi finalizată. Săpături arheologice au loc deja în jurul bisericii Sfântul Nicolae de peste 20 de ani.
Autentificarea rămășițelor pământești ale sfântului Nicolae, vechi de 1.674 de ani, va fi la rândul ei destul de dificilă. Mai multe legende locale spun că moaștele sfântului au fost duse în Italia sau în Irlanda.

După moartea sa, în anul 343 e.n., sfântul Nicolae a fost înmormântat în biserica din Demre, un oraș cunoscut în trecut sub numele Mira. Relicvele sale au rămas în acea biserică până în secolul al XI-lea.

Apoi, potrivit mai multor însemnări provenind din Italia acelei epoci, rămășițele sfântului Nicolae au fost aduse în timpul cruciadelor fie la Veneția, fie la Bari. O altă legendă, ce are însă mai puțini susținători, plasează relicvele sfântului în curtea unei biserici abandonate din sudul Irlandei, după ce ar fi fost duse acolo de un grup de cavaleri francezi.

Cei mai mulți dintre creștinii catolici și ortodocși sunt convinși că Basilica di San Nicola din Bari, Italia, este locul în care se află moaștele sfântului Nicolae.

Cu toate acestea, experții turci afirmă că oasele sfântului au fost într-adevăr extrase din biserica turcă, însă cele care au ajuns în Occident aparțineau de fapt unui preot necunoscut. Cecil Barabayram spune că este foarte optimist în legătură cu faptul că echipa sa a găsit adevăratele rămășițe pământești ale sfântului Nicolae.

Potrivit dezvăluirilor sale, cercetători din opt domenii științifice diferite au participat la operațiunile de localizare a mormântului.

Nicolae din Mitra, un episcop care a trăit în Asia Mică în secolele III — IV e.n., a devenit o personalitate legendară pentru generozitatea lui, în special în rândul copiilor, fiind asociat cu sărbătoarea creștină a Crăciunului.

Potrivit legendei, ambii părinți ai lui au murit atunci când el era copil, iar Nicolae și-a folosit moștenirea pentru a-i ajuta pe săraci și pe bolnavi. A devenit apoi episcop al orașului Mira. Era cunoscut, de asemenea, pentru faptul că dăruia monede săracilor, plasându-le în încălțămintea acestora.

Sfântul Nicolae a devenit foarte popular în Europa începând din secolul al XVI-lea și a fost pentru o vreme confundat cu Moș Crăciun, celebru la rândul lui pentru faptul că oferă cadouri copiilor.

În 2013, participanții la un conciliu religios din Turcia i-au adresat papei Francisc o cerere oficială prin care au solicitat trimiterea a cel puțin unora dintre moaștele sfântului Nicolae în țara lui natală. Noua descoperire ar putea face inutilă această cerere.

Dacă anunțul arheologilor turci va fi confirmat cu ajutorul unor săpături viitoare, regiunea Antalya ar putea beneficia de un reviriment al industriei sale turistice.

Alături de vestigiile sale antice, Antalya este denumită "Riviera Turcă", datorită numeroaselor hoteluri ale sale. Regiunea are o climă blândă și reprezintă o combinație reușită între istoria antică și cultura turcă modernă. Milioane de turiști din străinătate își petrec vacanțele în fiecare an în această regiune a Turciei.

Sursa: www.agerpres.ro

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1798
Populația:
1378 locuitori

Jora de Mijloc este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lopatna, Jora de Sus, Jora de Mijloc și Jora de Jos. Localitatea se află la distanța de 27 km de oraşul Orhei şi la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1378 de oameni. Satul Jora de Mijloc a fost întemeiat în anul 1798.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.