03 decembrie 2020, 16:00 Caleidoscop views 16929
Cea mai adîncă depresiune din lume (Foto)
03 decembrie 2020, 16:00 Caleidoscop views 16929

Cea mai adîncă depresiune din lume (Foto)

Cel mai adînc loc din lume - Groapa Marianelor. Aceasta este situată în partea de vest a Oceanului Pacific, în apropiere de Insulele Marianelor, de la care provine și denumirea.

Lungimea Gropii Marianelor e de aproximativ 1500 de kilometri. Fundul plat are lățimea de 1-5 km. Recent, au fost descoperiți în partea de jos munți cu înălțimea de 2,5 km. Potrivit datelor cercetării, în anul 2011, adîncimea maximă a Gropii Marianelor în cel mai adînc loc al ei, numit Abisul Challenger constituie 10 994, cu eroarea de +/- 40 de metri. Depresiunea s-a format la intersecția dintre Pacific și plăcile tectonice din Filipine. Descoperirea și prima măsurare a adîncimii Gropii Marianelor a avut loc în anul 1875. Atunci britanicii au numărat 8367 de metri. Iar în anul 1951 au descoperit deja adîncimea de 10 863 metri. Pentru prima dată, oamenii s-au scufundat în partea de jos a Gropii Marianelor pe 23 ianuarie 1960, pe batiscaful "Trieste". Aceștia au fost exploratorii Jacques Picard și locotenentul Don Walsh al Marinei SUA. Atunci s-a dovedit că există viață chiar și la asemenea adîncimi. La fund au fost descoperiți pești plați ca cambula și diverse e organisme vii.

CURIOZITĂȚI DESPRE GROAPA MARIANELOR. Presiunea la fund este de 108,6 MPa, aceasta fiind de 1072 de ori mai mare decît presiunea atmosferică la nivelul oceanelor. De aceea, probabil, și peștii sînt plați ca clătitele. Pînă la acest moment doar trei oameni au fost la fundul Gropii Marianelor.

Există mai multe legende și mituri despre existența acolo a diferitor monștri, dinozauri și alte creaturi minunate. Dacă ați arunca o minge din metal cu o greutate de 1 kg, atunci aceasta va ajunge în partea de jos după 64 de minute. Adîncimea Gropii Marianelor e mai mare decît înălțimea celui mai înalt munte - Everest.

Sursa: www.ugaga.net

Cuvinte cheie:

curiozitati , lume , ocean

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1904
Populația:
609 locuitori

Brătuşenii Noi este un sat din cadrul comunei Brătuşeni, raionul Edineţ. Satul Brătuşenii Noi este situat la o distanță de 10 km de staţia de cale ferată Brătuşeni, la 16 km de Edineţ şi la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 609 oameni. Localitatea a fost pentru prima dată menționată documentar în anul 1904.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.