30 noiembrie 2020, 15:00 Caleidoscop views 9841
Cel mai mic oraș din lume
30 noiembrie 2020, 15:00 Caleidoscop views 9841

Cel mai mic oraș din lume

Cel mai mic oraș din lume se află în Croația. Se numește Hum și este situat în comunitatea Buzet, de pe peninsula Istria. În el locuiesc doar 17 de persoane. De ce este numit atunci oraș, pentru că are toată infrastructura adecvată: poștă, muzeu, piață centrală, cimitir, magazine de suveniruri și vinuri, și două lăcașuri sfinte.

Hum este situat în vîrful unui deal, la altitudinea de 349 de metri. Orașul a fost construit pe ruinele unei așezări antice romane, ce datează cu secolul al XI-lea.

CURIOZITĂȚI DESPRE CEL MAI MIC ORAȘ DIN LUME. Numărul maxim de persoane care au locuit aici vreodată: 300 de persoane. În oraș sînt doar 2 străzi și 20 de clădiri. Există credința că orașul Hum a fost creat ca o glumă a giganților locali. Ei au construit Cetatea Hum din cîteva pietre rămase din clădirea orașului, în valea rîului Mirna. Alegerile primarului orașului, care s-au desfășurat în luna iunie, au fost destul de ciudate. Bărbații se adună și cu obiect ascuțit, asemănător cu o seceră mică, fac tăieturi în colțurile sceptrului pătrat. Apoi sînt numărate crestăturile pentru fiecare candidat. Aceasta e votarea, într-un fel. Învingătorului îi este înmînat festiv sceptrul, simbolul puterii, numit "buzdugan". De menționat că nu toți își doresc să fie lideri, deoarece populația orașului o constituie persoane în vîrstă cu o sumedenie de probleme, care urmează să fie rezolvate.

Sursa: www.ugaga.net

Cuvinte cheie:

oraș , Croaţia , lume

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1627
Populația:
1599 locuitori

Pruteni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Valea Rusului, Pruteni, Cuzmenii Vechi și Drujineni. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Fălești și la 142 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1599 de oameni. Satul Pruteni a fost menționat documentar în anul 1627.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.