14 noiembrie 2016, 10:05 Caleidoscop views 7737
Super Luna, surprinsă din mai multe colţuri ale lumii (Foto)
14 noiembrie 2016, 10:05 Caleidoscop views 7737

Super Luna, surprinsă din mai multe colţuri ale lumii (Foto)

Luna a ajuns cel mai aproape de Pămînt, evenimentul avînd loc ultima dată în 1948. Perigeul Lunii a avut loc la ora13:23, însă fenomenul va fi observat în timpul nopţii. Următoarea dată când va putea fi observată va fi în 2034.

Termenul de Super-Lună denumeşte o lună plină care se află mai aproape de Pămînt decât în mod obişnuit. Orbita Lunii este eliptică, una dintre părţi (perigeu) este cu peste 48 de mii de km mai aproape de Pămînt decît cealaltă parte (apogeu). Cuvântul "syzygy" este denumirea ştiinţifică pentru momentul în care Pămîntul, Soarele şi Luna se aliniază în momentul în care Luna orbitează Pămîntul. Cînd apare fenomenul perigeu-syzygy a sistemului Pămînt-Lună-Soare, iar Luna se află în partea opusă Pămîntului faţă de Soare, asistăm la fenomenul numit Super-Lună.

O Super-Lună poate fi vizibilă cu 14 pînă la 30 de procente mai mare şi mai luminoasă decît o lună plină, însă nu întotdeauna se poate observa diferenţa deoarece surplusul de luminozitate generat de fenomen poate fi mascat de nori sau de luminozitatea artificială a oraşelor.

În serile cînd Luna se află aproape de orizont poate apărea efectul supranumit "iluzia lunii", deoarece astrul poate părea neobişnuit de mare privit printre copaci, clădiri sau diverse obiecte de fundal. Efectul este o iluzie optică.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

luna , lume , Pamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
2171 locuitori

Zîmbreni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zîmbreni și Găureni. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Ialoveni și la 30 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2171 de oameni. Satul Zîmbreni a fost menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.