30 septembrie 2023, 12:30 Caleidoscop views 11391
Cum poţi verifica dacă mierea nu este falsificată
30 septembrie 2023, 12:30 Caleidoscop views 11391

Cum poţi verifica dacă mierea nu este falsificată

Mierea este un aliment uimitor, datorită nutrienţilor şi beneficiilor pe care le aduce organismului. Aceasta conţine minerale, printre care fier, calciu şi zinc, vitamine, precum riboflavina, acidul pantotenic şi vitamina B6. În plus, mierea este doldora de enzime şi substanţe cu efect antioxidant, care ţin departe cancerul şi îmbătrînirea prematură.

În timp ce mierea produsă de către albine are o nuanţă aurie intensă şi o textură consistentă, produsul comercializat în magazine nu reprezintă întotdeauna rezultatul muncii albinelor, ci o combinaţie de trestie de zahăr, sirop de orez, zahăr, obţinut din porumb sau sfeclă, agenţi de îndulcire. Pentru a fi considerată autentică, mierea trebuie să contina neapărat polen.

Cum îţi dai seama dacă mierea este naturală?

1. Mierea adevărată nu se dizolvă cu uşurinţă în apă, ci se depoziteaza la fundul paharului şi necesită să fie amestecată pentru a se dizolva.

2. Datorită enzimelor injectate de către albine, în timpul fermentării, mierea naturală se cristalizează în timp, motiv pentru care poţi observa la baza recipientului mici cristale.

3. Mierea contrafăcută nu prezintă nicio aromă, poate fi separată în straturi şi este limpede, fără pic de impurităţi. Mierea naturală are o aromă specifică şi prezintă impurităţi naturale, precum polen, microparticule de ceară şi uneori propolis.

4. Amestecă cîteva picături de iod, cu un pahar de apă, iar apoi adaugă miere. Culoarea mierii se va transforma în albastru în cazul în care a fost amestecată cu amidon de porumb.

5. Mierea pură va aprinde un băţ de chibrit, daca chibritul este introdus cu capătul cu fosfor în miere.

6. Pune cîteva picături de oţet într-un pahar cu apă şi adaugă miere. Amestecul va produce spumă în cazul în care mierea a fost amestecată cu ipsos.

7. Toarnă miere în apă. Mierea pură nu se dizolvă imediat şi curge toată pe fundul paharului.

8. În cazul mierii necristalizate introduce o lingură în borcan, apoi ridică lingura şi lasă să curgă mierea. Dacă mierea curge continuu, fără să se desprindă în picături, atunci cel mai probabil mierea este naturală.

9. Verifică pH-ul cu ajutorul unei benzi speciale. Mierea naturala este neutră din punct de vedere al acidităţii. Cea falsificată este acidă ori alcalină.

Sursa: unica.md

Cuvinte cheie:

mierea , falsificare , alimentatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1529
Populația:
4601 locuitori

Măgdăceşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Măgdăceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 38 km de oraşul Criuleni şi 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Măgdăceşti constituie 4601 oameni. Satul Măgdăceşti este atestat pentru prima dată într-un document datat cu 9 martie 1529.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.