02 noiembrie 2020, 11:30 Caleidoscop views 20096
02 noiembrie 2020, 11:30 Caleidoscop views 20096

Consumul de cîrnaţi duce la cancer


Foto: anacornel.ro 

Oamenii de ştiinţă suedezi au publicat  în British Journal of Cancer rezultatele studiului care  relevă că consumul unui singur cîrnaţ sau a două felii de şuncă pe zi creşte cu o cincime riscul apariţiei cancerului pancreatic. Oamenii de ştiinţă au descoperit că riscul apariţiei acestei boli mortale creşte chiar dacă se consumă cantităţi mici de carne procesată.

Ei cred că prelucrarea tehnologică a cărnii declanşează formarea anumitor substanţe care afectează negativ sănătatea.

Сonform relatărilor Daily Mail consumul unui singur cîrnaţ pe zi poate creşte riscul de cancer pancreatic cu 19 %, comparativ cu persoanele care nu consumă aceste produse. Această cantitate este echivalentul a cîteva felii de şuncă sau salam, un hot dog, un cîrnaţ sau două felii de becon.

Cercetarea a analizat rezultatele a 11 alte studii ce au implicat 6.000 de pacienţi ce suferă de cancer pancreatic. Există deja dovezi clare cum că apariţia cancerului de colon este declanşată de carnea roşie şi cea procesată.

Din acest motiv, experţii recomandă limitarea consumului de carne roşie şi procesată la 500 de grame pe săptămînă.

Unii oameni de ştiinţă chiar le sugerează consumatorilor să renunţe la carne şi să treacă la un meniu vegetarian, care va permite reducerea cu aproape o treime a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cuvinte cheie:

cancer , sanatate , alimentatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1596
Populația:
3110 locuitori

Zăicani este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Zăicani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 16 km de orașul Rășcani și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3110 oameni. Satul Zăicani a fost menționat documentar în anul 1596.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.