20 iulie 2016, 16:34 Caleidoscop views 14832
Ce se purta la Balul de Absolvire în sec. XX și pînă unde s-a ajuns! (Foto)
20 iulie 2016, 16:34 Caleidoscop views 14832

Ce se purta la Balul de Absolvire în sec. XX și pînă unde s-a ajuns! (Foto)

O etapă de inițiere în viața de adult, Balul de Absolvire este un eveniment de mare importanță pentru toți adolescenții lumii. Ce se purta la începutul secolului XX în spațiul post-sovietic, citiți mai jos.

E greu să ne imaginăm că inițial la balurile de absolvire nu era nici pomină de domnișoare. Certificate de finisare a studiilor gimnaziale primeau doar băieții. Domnișoarele studiau acasă, atunci cînd acest lux putea fi suportat de către părinții acestora.

Domnișoarele au început să-și facă aparițiile la petreceri de absolvire abia spre mijlocul secolului XVIII, atunci cînd părinții acestora, cu intenția de a găsi o candidatură bună pentu un viitor soț, le pregăteau ținutele, bijuteriile, trăsurile, pentru a face o impresie bună.

În secolul XX, o parte din cheltuielile pentru balul de absolvire era suportată de către instituția de învățămînt. Astfel ținutele fetelor au devenit mai simple, reținute.

Absolvirea în perioada interbelică:

Balul de Absolvire în anii '60:

 

Anii '70 sînt marcați de rock'n'roll și trupa „The Beatles", rochiile treptat devin mai scurte:

Anii '80 au adus cu sine și tradiția de a întîlni după petrecere răsăritul soarelui . În această perioadă printre domnișoare își face loc noțiunea de „modă" . Absolventele tind să arate ca și fetele de pe copertele revistelor.

Tapaj exagerat, un amestec de stiluri, croi asimetric, umerașe și legginși colorați – sînt elementele reprezentative ale petrecerilor de absolvire din anii '90 :

Din anii 2000 sîntem mai mult familiarizați cu tendințele și vă invităm să admirați o colecție de cele mai bizare alegeri de ținute:

Nu a trecut mult pînă au apărut tot felul de sfaturi ce țin de stil și sugestii pentru o ținută corectă, iar domnișoarele s-au mobilizat rapid. Rezulatul – zeițe grecești, romane, într-un cuvînt – fete frumoase, stilate, delicate, iar cel mai important – deștepte!

Sursa: ea.md

Cuvinte cheie:

haine , rochie , bal de absolvire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1253 locuitori

Şolcani este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cureşniţa Nouă și Şolcani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 170 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1253 de oameni. Satul Șolcani a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.