26 decembrie 2011, 10:12 Caleidoscop views 4204
26 decembrie 2011, 10:12 Caleidoscop views 4204

Tromba de foc solară spectaculoasă, filmată de NASA

O erupţie solară impresionantă a fost capturată de camerele de filmat ale sondei spaţiale NASA, Solar Dynamics Observatory în 24 decembrie 2011. Ejectia de masă coronală proiectată în spatiu este masivă, dar nu este îndreptată spre Pămînt.

Camerele de filmat de la bordul sondei spaţiale NASA, Solar Dynamics Observatory, au înregistrat o explozie impresionantă, mai puţin obișnuită.

Această erupţie solară a fost de clasa C5 și a aruncat în spaţiu o ejecţie de miliarde de tone de masă coronală (CME), dar ea nu este direcţionată spre Pămînt.

Nivelul erupţiilor solare se încadrează într-un ciclu de 11 ani, iar intensitatea acestora este clasificată pe mai multe trepte (A, B, C, M sau X). Cele mai puternice explozii solare sînt de clasa X.

Furtunile geomagnetice din preajma Crăciunului sînt în general puţin probabile. Cu toate acestea, regiunea solară activă care a provocat erupţia de plasmă va fi poziţionată spre Pămînt, în zilele următoare și este posibil să asistăm la primele furtuni solare din 2012.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
805 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Ghindeşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Florești și la 117 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 805 locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.