22 decembrie 2014, 12:15 Caleidoscop views 12295
22 decembrie 2014, 12:15 Caleidoscop views 12295

Descoperire surprinzătoare privind miezul Pămîntului

Foto: BBC News

Oamenii de știință de la Institutul Carnegie din Statele Unite au făcut experimente cu oxidul de fier, expunîndu-l unor condiții de temperatură și presiune asemănătoare celor din miezul Pămîntului,  unde se întîlnesc două straturi, informează BBC News.

La temperatura de 1.650 de grade C și la presiunea de 650.000 de ori mai mare decît presiunea atmosferică, metalul și-a schimbat gradul de conductibilitate electrică.

Dar structura metalului a fost surprinzător de neschimbată, conform echipei de cercetare. Descoperirea ar putea avea implicații asupra înțelegerii modului în care miezul Pămîntului dă naștere cîmpului magnetic al planetei.

Cercetătorii au supus materialul apoi la presiuni de pînă la 1,4 milioane de ori mai mari decît presiunea atmosferică de la nivelul mării și la temperaturi de 2200 grade C.

Ei au descoperit că metalul își schimbă proprietățile sale electrice, fără nicio modificare de formă, putînd fi un izolator sau un conductor, în funcție de variația temperaturii sau a presiunii.

Cuvinte cheie:

Pamint , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1589
Populația:
1306 locuitori

Frasin este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frasin, Caraiman și Codrenii Noi. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dondușeni și la 209 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1306 locuitori. Satul Frasin a fost menționat documentar în anul 1589.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.