31 ianuarie 2015, 17:08 Caleidoscop views 8577
Cifrele care au speriat liderii Europei
Foto: incont.ro
31 ianuarie 2015, 17:08 Caleidoscop views 8577

Cifrele care au speriat liderii Europei

Preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,6% in luna ianuarie comparativ cu aceeasi luna din 2014, consemnand cel mai important declin de la infiintarea zonei euro, in 1999, pana in prezent, potrivit primelor estimari ale Eurostat.

Un nivel similar al inflatiei, de -0,6%, s-a mai inregistrat in zona euro doar in luna iulie a anului 2009, in timpul recesiunii economice, relateaza Bloomberg si Reuters.

Aceasta este a doua luna consecutiva de scadere a preturilor de consum din zona euro, dupa ce, in luna decembrie a anului trecut, rata inflatiei a coborat in teritoriu negativ pentru prima oara dupa septembrie 2009, preturile de consum scazand cu 0,2%.

Evolutia, determinata de scaderea cu 8,9% a preturilor la energie, a depasit estimarile analistilor, care anticipau ca zona euro a inregistrat in ianuarie o inflatie anuala de -0,5%.

Inflatia s-a situat la -1,5% in luna ianuarie in Spania, in timp ce Germania a inregistrat inflatie negativa, de -0,5%, pentru prima oara in ultimii cinci ani.

Saptamana trecuta, Mario Draghi, presedintele BCE, a anuntat ca institutia va lansa in luna martie un program extins de achizitii de active in zona euro in valoare lunara de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro pana septembrie 2016 si care va include cumpararea de obligatiuni guvernamentale. Draghi a explicat ca programul va contribui la revenirea inflatiei catre nivelul de 2%.

De asemenea, Benoit Coeure, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, a declarat ca programul de achizitii va dura atat timp cat este necesar pentru ca rata inflatiei din zona euro sa accelereze spre tinta de 2% asumata de BCE.

Moneda euro s-a apreciat cu 1,9% fata de dolar, la 1,1342 de dolari pe unitate, la 12:45 (ora Romaniei), in urma publicarii datelor de catre Eurostat.

Sursa: www.incont.ro

Cuvinte cheie:

Europa , zona euro , preţ , inflatia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
înc. sec. XX
Populația:
186 locuitori

Novaia Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Mănoileşti, raionul Ungheni. Satul Novaia Nicolaevca este situat la o distanță de 10 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 186 de oameni. Satul Novaia Nicolaevca a luat naștere la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.