02 februarie 2020, 14:20 Personalități views 3757
În Chișinău ar putea fi instalat un monument al artistului poporului Mihai Curagău
02 februarie 2020, 14:20 Personalități views 3757

În Chișinău ar putea fi instalat un monument al artistului poporului Mihai Curagău

La Chişinău urmează să fie ridicat un monument în memoria regretatului artist al poporului Mihai Curagău. Iniţiativa aparţine colegilor de scenă ai maestrului.

În aceste zile, actorii Teatrului Satiricus, unde Mihai Curagău a activat aproape o jumătate de viaţă, sînt jucate, în scop caritabil, o serie de spectacole. Banii adunaţi din vînzarea biletelor vor merge pentru edificarea bustului, transmite NOI.md cu referire la publika.md.

Spectacolul "Maestrul şi Margareta" de Bulgakov, jucat aseară la "Satiricus" nu a fost ales la întîmplare. Piesa, la fel ca şi toate cele montate anterior de actori pentru colectarea banilor, au fost printre preferatele lui Mihai Curagău.

"Vom juca cîte spectacole va fi nevoie, pentru ca să adunăm acea sumă necesară. Şi vom juca spectacole unde domnia sa a fost şi protagonist", a spus actriţa, Lilia Cazacu.

Colegii de breaslă spun că maestrul Mihai Curagău le-a fost ca un părinte, iar, prin talentul şi energia de care dădea dovadă, era un exemplu pentru toţi. Monumentul pe care îşi doresc să-l ridice în cinstea regretatului artist, va fi un omagiu adus marelui actor.

"Un alt Curagău nu mai există. Curagău a fost unicul, unicul de felul lui", a menţionat actorul, Jan Cucurzac.

"Eu nu cred că accepta asta, fiindcă a fost simplu de tot. Talentat nemaipomenit. Dar simplu. Nu a afişat vreodată toate talentele lui, să se laude, sau să impună. Nu a cerut niciodată nimic", a spus actorul, Valeriu Cazacu.

Pentru edificarea monumentui sînt necesari în jur de 200 de mii de lei. Pînă acum s-a adunat aproape jumătate din suma necesară.

" Eu am mai fost la spectacolele anterioare care au fost iarăşi dedicate lui Curagău. Şi unul dintre motivele care am venit la ele, a fost ca să donez bani pentrui acest monument".

"Ar fi bine ca şi alţi moldoveni să susţină această iniţiativă".

Mihai Curagău a murit în 2016, la vîrsta de 73 de ani. În cariera sa, maestrul a jucat peste o sută de roluri. Cele mai celebre fiind în "Dănilă Prepeleac" şi "Văleu, văleu, nu turna!". Mihai Curagău s-a transferat în 1993 la Teatrul "Satiricus" din Capitală şi se numără printre fondatorii acestei instituţii. În 2014 actorul a fost decorat cu Ordinul Republicii de preşedintele Nicolae Timofti.

"E chestia ca să trăieşti momentul, nu ca să faci comedie şi întorsături, dar să trăieşti momentul şi atunci, spectatorul primeşte tot."

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

monument , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
5882 locuitori

Tvardiţa este un sat şi comună din raionul Taraclia. Tvardiţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 44 km de oraşul Taraclia şi la 118 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5882 de oameni. Satul Tvardița a fost înființat în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.