08 octombrie 2023, 11:30 Personalități views 5075
Valentin Goga ar fi împlinit vîrsta de 74 de ani
08 octombrie 2023, 11:30 Personalități views 5075

Valentin Goga ar fi împlinit vîrsta de 74 de ani

Valentin GOGA, un nume de referință, în cultura moldovenească ar fi împlinit astăzi, 8 octombrie, 74 de ani.

Dacă e să răsfoim arhivele timpului, aflăm că de timpuriu, şi-a demonstrat talentul şi pasiunea pentru muzică, dorinţa de a bucura inimile spectatorilor cu muzică de calitate. A activat în legendara formaţie "Noroc", diriguită de Mihai Dolgan, apoi în ansamblul "Contemporanul". Sute de spectacole, turnee, întîlniri de neuitat cu spectatorii, toate acestea i-au adus bucuria unei realizări profesionale. Apoi a activat în formaţia „Drujba", a cărei solistă era distinsa Edita Pieha. Şi în acest colectiv s-a bucurat de o înaltă apreciere, pentru profesionalism şi măiestrie. În componenţa acestui colectiv a susţinut sute de concerte, demonstrîndu-şi calităţile distincte de muzician înnăscut.

Revenit în Moldova a fost angajat în formaţia "Orizont". Alături de membrii acestei formaţii, de asemenea, a avut parte de clipe deosebite, întîlnirii cu publicul meloman, căruia i-a oferit, împreună cu colegii săi, la fel, personalităţi distincte ale muzicii uşoare, programe de concert de mare atractivitate, melodii inspirate, capabile să emoţioneze.

Iar în anul 1991 Valentin GOGA și- a început activitatea managerială. A fost director adjunct al Centrului Republican de Cultură şi Artă, apoi prim-director adjunct al Filarmonicii de Stat. Pentru merite deosebite în promovarea artei muzicale, artistului Valentin Goga i s-au conferit titlul de Maestru în Arte şi i s-a decernat Ordinul "Gloria Muncii" şi Ordinul de Onoare.

Din anul 1995, odată cu inaugurarea Î.S OCI „Moldova-Concert" devine director general al acestei instituţii. Pe parcursul anilor, graţie priceperii sale manageriale, Palatul Naţional, a fost renovat, modernizat, devenind cea mai importantă sală de spectacol şi diverse activităţi social-politice. Aici a slujit cu dăruiere culturii naționale până în ultimile clipe ale vieții, când, mai mult decât simbolic, s-a retras în culisele veșniciei după spectacol, unul memorabil, dedicate Îndrăgostiților. Căci, și el, Omul și Artistul a fost mereu îndrăgostit de Viață, de Muzică, de Oameni.

Cuvinte cheie:

aniversarea , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1451
Populația:
3331 locuitori

Ţaul este un sat şi comună din raionul Donduşeni, Ţaul este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Ţaul este situat în partea de sud a raionului Donduşeni, la o distanţă de 6 km de orașul şi de gara Donduşeni şi la 210 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3331 de oameni. Satul Ţaul a fost întemeiat în anul 1451 sub numele Alboteşti.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.