25 noiembrie 2018, 11:30 Personalități views 2586
Bunelu'
25 noiembrie 2018, 11:30 Personalități views 2586

Bunelu'

S-a dus și Bunelu'. Aflîndu-mă în România, am primit un scurt mesaj de la prietenul meu Alexandru Buruiană: s-o dus bunelu azi.

Nu a fost nevoie să-mi lămurească Sandu despre cine e vorba. Bunelu' e Nicolae Răileanu, fotograful Uniunii Scriitorilor, acest lucru însă ne spune prea puțin despre el. Da, a fost un fotograf remarcabil, cu o imensă arhivă nu doar cu scriitorii moldoveni, ci și cu cei care au trecut pe aici.

Fotografiile lui sînt atît de cunoscute, că nouă deja ni se pare că ele aparțin tuturor, ca folclorul. Amintesc aici doar de fotografia Nichita Stănescu cu mîna la inimă, pe Aleea Clasicilor. Sau de Nicolae Esinencu, fumînd pe scările Uniunii, alături de Eugen Cioclea.

Dar noi nu-i spuneam lui Nicolae Răileanu - Bunelu' pentru că era un fotograf iscusit. Îi spuneam așa pentru că era un om foarte cald, întocmai ca un bunic, întotdeauna gata să ne povestească istorii cu scriitori contemporani sau cu cei plecați în lumea celor drepți, să ne povestească nouă, deja oameni mari, istorii ca şi pentru nepoți. Nu aș putea să spun precis cînd l-am cunoscut, dar acest lucru s-a întîmplat, cu siguranță, în timpul primelor vizite la Uniunea Scriitorilor.

Nu l-am auzit niciodată să se sfădească cu cineva, întotdeauna avea traista plină cu povești, fiind într-un anume fel acea verigă de legătură dintre noi și spiritul scriitorilor, pe care „i-a născut" Moldova. Deși bănuiam că e bolnav, nu l-am auzit niciodată plîngîndu-se. Cît a rezistat, el a continuat să fie Bunelu', n-a vrut să se transforme în altcineva. Iar cînd n-a mai putut, ne-a părăsit.

Bunelu' a știut să ne citească încă de cînd eram mici. Da, era un mare cititor. Mi-l amintesc și acum, la Festivalul Primăvara Poeților, întrebîndu-mă despre scriitorii necunoscuţi, încă nepublicați. Le asculta versurile, apoi, dacă îi plăceau, realiza fotografiile acestora. E posibil ca foarte tinerii poeți de acum să nu fi apucat să comunice cu el, dar fotografiile lor sînt în arhiva lui. Pentru că pînă la ultima sa suflare el a fost Bunelu'. Dacă ar fi trăit mai mult, sînt sigur că și cei foarte tineri i-ar fi zis tot Bunelu'.

Ne vei lipsi, Bunelule! Dumnezeu să te odihnească în pace!

Sursa: deschide.md

Cuvinte cheie:

personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
3340 locuitori

Coloniţa este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Coloniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3340 de oameni. Satul Colonița a fost menționat documentar în anul 1605.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.