24 iulie 2018, 12:40 Personalități views 10612
Literatorul Alexandra Iunco s-a stins din viaţă
24 iulie 2018, 12:40 Personalități views 10612

Literatorul Alexandra Iunco s-a stins din viaţă

În perioada de vîrf a creativității și talentului, în floarea vîrstei, Alexandra Iunco - poeta, traducătoarea, criticul literar, jurnalista și pur şi simplu o persoană bună şi luminoasă, a părăsit această lume.

Despre acest lucru au comunicat colegii Alexandrei Iunco de la Asociația Jurnaliștilor de Limbă rusă din Republica Moldova.

"Acum mai puțin de o lună, ea şi-a sărbătorit jubileul, relativ, nu demult ne-am bucurat de publicarea cărţii sale de poezii, editată din contul statului. Și iată că acum trebuie să vorbim despre totul la timpul irevocabil trecut", se spune în comunicatul Asociației.

Ea s-a născut și a crescut în inima vechiului Chișinău, în cel mai literar cartier al acestuia, în apropiere de Dealul lui Puşkin. Timp de mulți ani, viața ei a fost legată de Casa-muzeu „Pușkin", iar publicațiile lui Iunco, dedicate lui Alexandr Puşkin au devenit o adevărată enciclopedie a vieții geniului pe meleagurile noastre.

"Se spune că o persoană talentată este talentată în toate. Iar acest lucru corespunde în totalitate personalităţii Alexandrei Iunco - scriu colegii. – Poseda un artistism înnăscut, în anii studenției era stea a scenei Teatrului de amatori, toată viaţa ei a scris poezii profunde, fine, a realizat traduceri minunate. Iar povestirile ei despre Chișinăul copilăriei sale sînt pline de umor subtil și de observații exacte, aşa încît îţi doreşti să le reciteşti din nou şi din nou. Iar fiecare articol al său, indiferent de subiect, ea ştia să-l facă interesant pentru cititor".

Plecarea ei în lumea celor drepţi este o pierdere irecuperabilă pentru comunitatea literară, culturală și intelectuală nu numai a Moldovei, ci și a multor țări, unde Alexandra și lucrările ei erau cunoscute și preferate.

Prietenii și colegii exprimă cele mai profunde condoleanțe familiei și prietenilor Alexandrei Iunco. Pentru ea: veşnică sa-i fie pomenirea şi amintirea, drum luminat!

Ceremonia de rămas bun de la Alexandra Iunco va avea loc miercuri, 25 iulie, între orele 9.00 și 10.00, în Sala de ceremonii funerare de pe lîngă morga Spitalului orăşenesc №3, sectorul Rîşcani.

Cuvinte cheie:

necrolog , jurnalist

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2486 locuitori

Colicăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Colicăuţi şi Trestieni. Suprafaţa totală a localităţilor din cadrul comunei alcătuieşte aproximativ 3.70 kilometri pătraţi. Satul Colicăuţi este situat la o distanţă de 7 km de  orașul Briceni. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Prima atestare documentară a satului Colicăuţi din âinutul Hotin datează din iulie 1575. În vechime satul s-a numit Culiceni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.