09 octombrie 2023, 12:30 Personalități views 45454
09 octombrie 2023, 12:30 Personalități views 45454

135 de ani de la nașterea sculptorului Alexandru Plămădeală

Foto: bnm.md

Astăzi se împlinesc 135 de ani de la nașterea marelui sculptor moldovean Alexandru Plămădeală. Alexandru Plămădeală este considerat cel mai important sculptor moldovean din prima jumătate a secolului XX. Capodopera lui Alexandru Plămădeală o constituie monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt inaugurat la Chișinău în anul 1928. Plămădeală l-a avut în calitate de coautor la execuţie pe celebrul arhitect Alexandru Bernardazzi. Alexandru Plămădeală este şi autorul  bustului poetului Alexei Mateevici din Cimitirul Central din Chișinău, a  bustului lui Alexandru Donici şi B.P.Haşdeu

În patrimoniul cultural naţional al Republicii Moldova s-au păstrat 12 lucrări de sculptură aparținînd lui Alexandru Plămădeală.

Plămădeală Alexandru (9.10.1888, Chișinău – 15.06.1940, Chișinău), sculptor. A absolvit Şcoala de pictură, sculptură şi arhitectură de la Moscova, sub îndrumarea profesorilor S. Volnuhin şi K. Korovin (1912-1916). Participant, alături de A. Golubkina şi V. Vataghin, la expoziţia Societăţii amatorilor de arte de la Moscova, 1916. La Chișinău soseşte în 1918.

După reorganizarea Şcolii de desen în Şcoala de Arte Plastice este numit în funcţie de director (1919) pe care o deţine pînă în 1940. În 1921 este iniţiatorul fondării din „Societăţii de Arte Frumoase”, fiind exponentul tuturor saloanelor, atît la Chișinău, cît şi la Bucureşti.

Profesează sculptura monumentală, de şevalet, miniatura şi pictura. Fiind una dintre personalităţile de vază ale Moldovei iniţiază şi fondează în 1939 Pinacoteca Municipală de la Chișinău, alcătuită din operele-donaţii ale pictorilor basarabeni. A fost menţionat cu ordinele „Steaua României” şi „Coroana României”.

Cuvinte cheie:

aniversarea , sculptor , arta

Comentarii

 (2)
  • #2 Carmen Răspunde Citează selecţia
    Cu regret, noi nu apreciem marile personalitati ale neamului. casa muzeu A Plamadeala asa si nu afost renovata, litigiile continua, mormintul sculptorului ar putea sa fie mai bine ingrijit, sper ca lucrurile se vor indrepta cindva
  • #1 Spero Răspunde Citează selecţia
     Unul dintre putinii oameni  alesi si insemnati cu har de la Dumnezeu, care dainuie prin opera sa...
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
3308 locuitori

Scumpia este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Scumpia, Hîrtop și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Fălești și la 140 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3308 oameni. Satul Scumpia a fost menționat documentar la începutul secolului al XVII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.