20 februarie 2024, 11:30 Personalități views 64119
Moldoveni celebri în lume, anonimi acasă (Video)
20 februarie 2024, 11:30 Personalități views 64119

Moldoveni celebri în lume, anonimi acasă (Video)

Actori și scenariști premiați cu Oscar, acționari la celebre case de producție de la Hollywood, revoluționari, inventatori, reputați oameni de știință... Ce au comun?

  Sînt personalități cu origini moldovenești și cu realizări la nivel mondial, dar care sunt aproape necunoscuți în Republica Moldova. Bunăoară, în satul Pașcani din raionul Hâncești este născut Vasile Mămăligă, care a fost unul dintre liderii revoluției de eliberare națională din Indonezia în 1894. Printre personalitățile originare din Basarabia care s-au remarcat prin activități revoluționare este și Benjamin Gold. Acesta este inițiatorul grevelor din SUA din 1926, la care s-a cerut reducerea săptămânii de muncă la 40 de ore. Despre aceste și alte personalități care își trag obârșia de pe teritoriul actualei Republici Moldova aflați în reportajul Liubei Șevciuc.

Sursa: www.europalibera.org

Cuvinte cheie:

personalitati , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
969 locuitori

Movileni este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Glodeni și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 969 de oameni. Satul Movileni a fost înființat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.