11 septembrie 2013, 11:08 Realitatea moldovenească views 7219
11 septembrie 2013, 11:08 Realitatea moldovenească views 7219

Festivalul Naţional al Cărţii şi Lecturii şi-a desemnat învingătorii


Foto: moldpres.md

La Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a avut loc ceremonia de premiere a laureaţilor Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii (FNCL), ediţia a III-a, care s-a desfăşurat în perioada 31 august - 10 septembrie curent. La eveniment au participat Prima Doamnă a ţării, Margareta Timofti, şi viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, informează MOLDPRES.

Un Laudatio pentru carte şi lectură a rostit Margareta Timofti, sub al cărei patronaj s-a desfăşurat ediţia din anul curent a festivalului. „Cartea şi lectura sînt valori supreme care duc personalitatea spre cele mai înalte culmi”, a menţionat dînsa, adăugînd că editarea cărţii trebuie să fie susţinută în continuare de către stat.

La rîndul său, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a remarcat faptul că festivalul s-a înscris perfect în tabloul cultural al ţării. „Este o acţiune foarte importantă, care consolidează comunitatea, oamenii de cultură şi societatea în general”, a constatat el.

În cadrul festivalului au fost organizate cîteva concursuri: „Cel mai bun cititor”, „Cea mai bună familie cititoare”, „Cel mai bun site, blog (antrenat în activitatea de promovare a cărţii şi lecturii” şi „Cea mai generoasă şi valoroasă donaţie de carte”. Acesta din urmă a fost desfăşurat în cadrul campaniei „Cartea – dar nepreţuit”.

La concursul „Cel mai activ cititor”, locul I a revenit lui Ghenadie Popovici din Ungheni, locul II – Adreei Lupuleac din Ialoveni, iar locul III – lui Sergiu Darie din Hînceşti. La concursul „Cea mai bună familie cititoare”, premiile au fost împărţite între familiile Bejenaru (Ungheni), Francu (Bălţi) şi Dundari (Ştefan Vodă).

Premiul pentru cel mai bun site, blog a fost luat de Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”, filiala „Ştefan cel Mare”, condusă de Dumitru Crudu, iar la concursul „Cea mai generoasă şi valoroasă donaţie de cărţi” învingător a devenit Centrul de Carte şi Cultură Românească (director – acad. Mihai Cimpoi), care a donat, în 13 biblioteci, 13650 de exemplare de cărţi în valoare de 183 de mii de lei.

Datele statistice ne arată că, în 2012, în Republica Moldova au fost editate 2274 de titluri de cărţi şi broşuri într-un tiraj de 3 mln 548 de mii de exemplare. Volumul publicaţiilor în limba română constituie doar 47% din fondul total de publicaţii. În 2012, volumul publicaţiilor cu grafie latină a constituit 27,8% din fondul total de publicaţii.

Cuvinte cheie:

biblioteca , carte , Festival

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
205 locuitori

Mirnoe este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Anenii Noi și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 205 oameni. Satul Mirnoe a fost înființat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.