16 august 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 1223
Bolea propune efectuarea unei anchete privind întreruperea importului de produse agricole
16 august 2022, 12:00 Realitatea moldovenească views 1223

Bolea propune efectuarea unei anchete privind întreruperea importului de produse agricole

În cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a reiterat „poziția privind preocuparea instituțiilor statului de a proteja consumatorii împotriva riscurilor asociate lanțului alimentar, în urma deciziei Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) de a sista temporar importul de produse agricole din țara noastră”.

Ministrul Agriculturii propune să fie creat un grup de lucru moldo-rus pentru a efectua o anchetă ce va concluziona motivele care au dus la sistarea importului de produse vegetale de către Rusia.

„Pentru elucidarea tuturor cauzelor și circumstanțelor, sîntem deschiși spre a forma un grup de lucru cu implicarea experților naționali și cu cei din Federația Rusă, astfel încît să reușim efectuarea unei anchete concludente. În scopul evitării incertitudinilor și în vederea consolidării încrederii în sistemul de securitate alimentară al Republicii Moldova, propunem să efectuăm vizite la depozite, să colectăm date, să identificăm riscurile existente și să le lichidăm”, a declarat Vladimir Bolea.

Totodată, ministrul a declarat că, mizează pe corectitudine în relațiile profesionale dintre producători și consumatori și că va depune efortul necesar pentru accelerarea procesului de cercetare a circumstanțelor, de stabilire a unor runde de discuții cu instituțiile responsabile din Federația Rusă, inclusiv de organizare a unor vizite dacă vor fi necesare.

În data de 11 august, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a recepționat o scrisoare din partea autorităților din Federația Rusă, unde este comunicat că, începînd cu data de 15 august curent, va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale țării noastre, cu excepția raioanelor din stînga Nistrului a Republicii Moldova.

Motivul acestei decizii ar fi neconformitatea stării fitosanitare a produselor vegetale autohtone și identificarea a 5 dăunători de carantină în loturile importate.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
904 locuitori

Mănoileşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mănoileşti, Novaia Nicolaevca, Vulpești și Rezina. Satul Mănoilești este situat la o distanță de 9 km de orașul Ungheni și la 99 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Mănoilești a fost atestat documentar în anul 1644.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.