06 mai 2021, 11:40 Realitatea moldovenească views 2105
Pot sau nu cetățenii alege serul cu care să se vaccineze? Precizarea autorităților
06 mai 2021, 11:40 Realitatea moldovenească views 2105

Pot sau nu cetățenii alege serul cu care să se vaccineze? Precizarea autorităților

Moldovenii pot alege serul cu care să se vaccineze împotriva COVID-19. Medicii spun că la centrele de imunizare se creează liste cu persoanele care preferă un anumit producător, în funcţie de disponibilitate.

Asta deşi reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică spun că posibilitatea de a alege nu trebuie încurajată.

 Medicii de familie de la Policlinica numărul 8 din sectorul Ciocana al Capitalei consideră că dreptul de a-şi alege serul îi încurajează pe oameni să se vaccineze.

 Angela Chivriga, medic de familie ATM NR.8, Ciocana:"Dreptul de a alege este dreptul pacientului cu care vaccin să se imunizeze. Noi avem obligaţiunea să informăm pacientul să-i spargem miturile formate în jurul procesului de imunizare."

Astfel, ei au creat liste de aşteptare pentru imunizarea cu Sputnik V. Ulterior, vor fi făcute liste şi pentru cei care vor să se vaccineze cu serurile CoronaVac şi Sinopharm, care au ajuns recent în depozitele ANSP şi urmează a fi distribuite.

Angela Chivriga, medic de familie ATM NR.8, Ciocana:"Sputnik sunt puţine doze, au fost selectaţi pacienţii cu mai multe comorbidităţi, care din timp am ştiut că preferă anume Sputnik V."

Între timp, autorităţile din sănătate insistă că moldovenii nu trebuie să-şi aleagă vaccinul.

Ninel Revenco, epidemiolog:"Se pare că putem să alegem cu ce vaccin să ne imunizăm, ar am spus întotdeauna că da, este dreptul nostru, dar în acelaşi timp vaccinarea are loc cu serul pe care îl avem disponibil la zi în stocuri."

În prezent, în Moldova se desfăşoară a doua etapă de vaccinare. În această categorie fac parte persoanele de peste 60 de ani şi care au comorbidităţi, lucrătorii din domeniul educaţiei şi serviciilor sociale, precum şi angajaţii structurilor de ordine şi ai sistemului penitenciar.

În total, sunt vizate peste 938.000 de persoane. Etapa a treia de imunizare va cuprinde restul populaţiei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

vaccin , coronavirus

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
593 locuitori

Trifăneşti este un sat din cadrul comunei Heciul Nou, raionul Sîngerei. Satul Trifănești se află la distanța de 32 km de orașul Sîngerei și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 593 de oameni. Localitatea a fost înființată în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.