22 ianuarie 2021, 12:09 Realitatea moldovenească views 2512
Anti-landromat: Noile amenzi ajung la milioane de euro
22 ianuarie 2021, 12:09 Realitatea moldovenească views 2512

Anti-landromat: Noile amenzi ajung la milioane de euro

Pe parcursul ultimilor ani Moldova a fost zguduită cu regularitate de scandalurile privind spălarea unor sume de miliarde prin instanțele judiciare locale și instituțiile financiar-bancare.

Pentru ca țara să nu fie definitiv catalogată drept o ”spălătorie regională” pentru legalizarea capitalurilor de origine dubioasă, autoritățile au întreprins un șir de măsuri în vederea perfecționării sistemului de prevenire și combatere a spălării banilor și de finanțare a terorismului, precum și pentru obstrucționarea circulației veniturilor și mijloacelor criminale.

La finele anului trecut a intrat în vigoare noua lege care reglementează procedura de depistare a încălcărilor și de informare a organelor competente cu privire la abaterile de la reguli. În Moldova, legislația împotriva spălării banilor funcționează pe parcursul multor ani, însă modificările de ultimă oră, reieșind din posibilele consecințe ale lor, promit să devină cele mai de proporții. Pentru nerespectarea noii legi este prevăzută o pedeapsă dură – sancțiuni financiare în sumă de cca 5 mln. euro.

Experții menționează că inovațiile au fost adoptate în grabă și conțin un șir de momente controversate, ceea ce se poate solda cu interpretări ambigue, greșeli și abuzuri în aplicarea legii. În plus, mărimea amenzilor nu se corelează cu realitățile moldovenești și în multe cazuri ar putea ruina instituția sau întreprinderea.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
747 locuitori

Hîrjauca este un sat și comună în raionul Călărași. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Leordoaia, Hîrjauca, Mîndra, Palanca. Satul Hîrjauca se află la o distanță de 25 km de orașul Călărași și la 71 km de Chișinău. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor și este una din principalele stațiuni balneologice din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 747 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hîrjauca datează din anul 1644.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.