04 decembrie 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 3881
Recomandări în ajun de sărbătorile de iarnă
04 decembrie 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 3881

Recomandări în ajun de sărbătorile de iarnă

Magazinele și piețele s-au umplut de mărfuri pentru sărbătorile de iarnă. Este perioada în care oamenii sînt dispuși să cheltuie cu mai puțină vigilență, pentru a le aduce bucurii celor dragi și a trăi din plin clipele feerice ale Crăciunului.

Specialiștii atenționează însă că pe piață pot să apară produse necalitative și chiar periculoase pentru sănătate. De aceea, au făcut o serie de recomandări, pentru ca toate cumpărăturile să aibă loc în condiții de maximă siguranță.

Președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor, Sergiu Lelic, a prezentat principalele detalii, asupra cărora oamenii trebuie să atragă în primul rînd atenția, atunci cînd cumpără decoruri pentru sărbătorile de iarnă, transmite ntv.md.

Serhei Lelic, președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor: „Vedem că sînt produse dubioase, care se deschid cu o singură atingere. Deci, cu siguranță, se poate de spus că este un produs periculos și nu trebuie să fie achiziționat de către consumatorul final. Mai ales cînd avem astfel de fire subțiri și tot felul de conexiuni suplimentare, ceea ce nu se admite categoric de legislația moldovenească".

Cînd vine vorba de elementul principal al decorului de Crăciun - bradul, președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor, Sergiu Lelic, recomandă modele simple.

Serhei Lelic, președintele Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor: „În cazul dat, vedem un pom care este împodobit într-o manieră frumoasă, la prima vedere. Totodată, și periculoasă, după mine. Este aplicată o spumă sau o soluție care este ușor de a fi înlăturată. Cu toate că emană careva praf și este ușor incendiară sau poate fi înghițită, de ce nu, de copii sau manipulată necorespunzător. Consider că trebuie să fim atenți. Or, simplitatea, cîteodată, este mai ok decît aglomerația".

Purtătorul de cuvînt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, i-a atenționat pe oameni să nu piardă vigilența la utilizarea dispozitivelor electrice în timpul sărbătorilor de iarnă.

Liliana Pușcașu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: „Să nu fie folosite ghirlande și luminițe neautorizate. Important ca luminițele să fie deconectate din priză, pe parcursul nopții, și cel mai important - să nu lăsăm copiii nesupravegheați, în special minorii, care sînt mici, în preajma acestor pomi de Crăciun. Totodată, este indicat ca pomii de Crăciun să nu fie în preajma surselor de aprindere, surselor de încălzire, a sobelor de încălzit, pentru a evita producerea incendiilor. În situația cazurilor de risc, oamenii sînt îndemnați să apeleze Serviciul 112".

Persoanele care comercializează mărfuri ce nu corespund standardelor de calitate și de securitate riscă amenzi de pînă la 20 mii de lei.

Sursa: ntv.md

Cuvinte cheie:

iarna , sarbatoare , recomandari

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1430
Populația:
1402 locuitori

Bieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cihoreni, Slobozia-Hodorogea și Bieşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de oraşul Orhei şi la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1402 oameni. Satul Biești a fost menționat documentar în anul 1430.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.