30 iulie 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 4125
Nu va exista o amnistiere generală: ”Dacă instanța va decide, statul va restitui banii”
30 iulie 2020, 11:00 Realitatea moldovenească views 4125

Nu va exista o amnistiere generală: ”Dacă instanța va decide, statul va restitui banii”

După decizia Curții Constituționale (CC) parlamentul a revizuit bariera minimă a amenzilor, care au ca scop oprirea pandemiei de coronavirus.

Din punctul de vedere al juriștilor, amenzile excesive încălcau drepturile cetățenilor la o jurisdicție echitabilă și contraveneau principiului, conform căruia imixtiunea în drepturile fundamentale ale omului cere o justificare juridică mai exactă. La început, nici populația, nici chiar puterea executivă nu înțelegea ce este permis și ce – nu. În rezultat, un șir de persoane care se consideră nevinovate au pierdut bani, iar instanțele de judecată s-au confruntat cu un flux interminabil de plîngeri privind procesele verbale întocmite.

Însă amnistierii generale, așteptate de experți, nu i-a fost dat să fie: nimeni nu a eliberat cetățenii și agenții economici de pedepsele deja aplicate. Mai mult, persoanele care încalcă măsurile anti-coronavirus continuă să fie trase la răspundere. Săptămînal, pentru nerespectarea restricțiilor se aplică sute de amenzi, iar numărul total al sancțiunilor de la începutul pandemiei a trecut de patru mii. Totuși, după modificarea legislației, oamenii au posibilitatea să insiste asupra revizuirii mărimii sancțiunii administrative. În același timp, juriștii îi îndeamnă să aștepte primul precedent, pentru a vedea pe ce cale va păși practica judiciară în această categorie de litigii.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

amenda , coronavirus , Amnistierea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
1307 locuitori

Rujniţa este un sat din cadrul comunei Bîrlădeni, raionul Ocniţa. Satul Rujniţa este situat la o distanţă de 27 km de oraşul Ocniţa şi la 219 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1307 oameni. Prima menţiune documentară a Rujniţei datează din 5 decembrie 1576. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.