18 februarie 2020, 15:00 Realitatea moldovenească views 5487
Fără snus
18 februarie 2020, 15:00 Realitatea moldovenească views 5487

Fără snus

În Moldova, prin intermediul rețelelor de socializare este distribuit un analog al tutunului de mestecat, așa-numitul snus. El se deosebește de originalul prin faptul că amestecul comercializat conține tutun în cantități foarte mici, el constă în fond din substanțe chimice, aromatizatori, nicotină și adaosuri de substanțe narcotice. Acest amestec nuclear este cumpărat fără greutate și de adolescenți, care ulterior apelează la substanțe narcotice mult mai tari.

Pernuțele periculoase

Cu ceva timp în urmă mi-a atras atenția un subiect la un post TV rusesc, în care se spunea că în FR a apărut o nouă formă de dependență, care de cele mai multe ori afectează adolescenții – consumul așa-zisului snus. Copiii prind gust pentru acest gen de amestecuri, deoarece aspectul lor și metodele de utilizare, un timp oarecare, nu trezeau suspiciunile părinților privind dependențele dăunătoare ale copiilor. O banală cutiuță rotundă, asemănătoare cu cele în care se pot vinde drajeuri, iar înăuntru – mici pachețele-pernuțe porționate, care pot fi lesne luate drept gume de mestecat.

Dar în urma folosirii acestor "gume", în noiembrie 2019 în FR au fost înregistrate mai multe cazuri de intoxicare a elevilor. În regiunea Altai, unui elev de clasa VIII care consuma snus în timpul orelor i s-a oprit respirația, băiatul a fost salvat datorită măsurilor urgente de reanimare, întreprinse de medici. Însă la Novosibirsk viața unui elev din clasa VII nu a putut fi salvată, băiatul a murit intoxicat cu nicotină.

În internet, dacă cerem unui motor de căutare termenul "snus", aflăm că este vorba despre un gen de tutun fără fum. Un produs obținut din tutun pisat, umezit sau uscat, tratat cu o soluție de sare și sodă, cu adăugarea unor aditivi de aromă și gust. Spre deosebire de tutunul de mestecat, la consumare el se pune între gingie și buză.

Componența snus-ului, descrisă mai sus, nu se aseamănă cu a celui care se vinde azi în rețeaua de comerț a Rusiei. Pachețelul conține nicotină, aromatizatori, chimicale - ceea ce nu are nimic în comun cu tutunul de mestecat suedez sau snus-ul (Snus este interzis în toate țările UE, cu excepția Suediei). Produsul este foarte popular în Suedia - țara cu cel mai inferior nivel de morbiditate provocată de fumat – n.a.). Drept că acolo el este comercializat doar adulților, iar în Rusia - și copiilor.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

tutun

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1768 locuitori

Hirişeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Hirişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1768 de oameni. Satul Hirișeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.