06 decembrie 2019, 12:30 Realitatea moldovenească views 3186
Un offshore, un alt offshore: cum să combatem jurisdicțiile ”bananiere”?
06 decembrie 2019, 12:30 Realitatea moldovenească views 3186

Un offshore, un alt offshore: cum să combatem jurisdicțiile ”bananiere”?

Pentru viitorul apropiat, printre politicile economice de bază ale Moldovei figurează măsurile de perfecționare a legislației antioffshorizare. Deocamdată banii continuă să curgă peste hotare, din mai multe cauze.

Experții naționali și cei internaționali consideră că în țara noastră utilizarea schemelor offshore a atins cote maxime. Nu doar companiile private, dar și cele mai mari întreprinderi cu capital public comit aceste păcate. Conform unor evaluări, mai mult de jumătate dintre companiile autohtone aparțin holdingurilor înregistrate în țările unde este legiferat "raiul fiscal".

În același timp, unii deputați și experți cred că este complicată și lipsită de sens lupta cu jurisdicțiile "bananiere", deoarece aceasta amintește atacurile asupra morilor de vînt, mai bine am încerca să tragem foloase din activitatea dată. Însă este populară și opinia că are rost să luptăm nu cu companiile offshore, ci cu diversele variante de utilizare ilegală a lor.

Instrumente există destule, căci aceste scheme de cele mai multe ori funcționează în afara cadrului legal. Noi pîrghii prevede proiectul de lege privind dezoffshorizarea, care introduce restricții asupra unui anumit gen de relații reciproce între companiile offshore și stat. Parlamentul a adoptat în primă lectură amendamentele legislative, după care le-a remis pentru finalizare. Moldova nu renunță la acești pași, dar consideră că proiectul necesită o perfecționare, deoarece măsurile prevăzute par a fi insuficiente.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

offshore

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
2498 locuitori

Beleavinţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Beleavinţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în partea centrală a raionului, pe malul rîului Vilia, la 14 km de oraşul Briceni, la 240 km de Chișinău. Satul se află pe traseul inernaţional Odesa- Cernăuţi. Conform datelor din 01.01.2007 populaţia satului constituia 2498 persoane. Prima atestare documentară a satului cu numele Bilavenţi datează din iulie 1606, localitatea fiind în componenţa ţinutului Hotin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.