12 octombrie 2019, 11:00 Realitatea moldovenească views 6251
În Moldova are loc o distrugere liniștită a sectorului de proiectare
12 octombrie 2019, 11:00 Realitatea moldovenească views 6251

În Moldova are loc o distrugere liniștită a sectorului de proiectare

În Moldova are loc o moarte liniștită a sectorului de proiectare prin lichidarea ministerului de profil, precum și a institutelor de proiectare de stat și municipale, care joacă un rol crucial în implementarea proiectelor de construcții.

O astfel de opinie a fost exprimată pentru portalul Noi.md de arhitectul Denis Nedeoglo, comentînd starea reală din acest domeniu important și acțiunile autorităților, inclusiv lichidarea mai multor institute de proiectare care au avut deja loc, precum și planurile de lichidare a institutelor de proiectare URBANPROIECT și CHISINAUPROIECT.

Denis Nedeoglo a amintit că domeniul construcțiilor este unul dintre sectoarele principale ale economiei țării și nici o altă industrie nu-și poate realiza proiectele fără a implica industria construcțiilor în crearea condițiilor pentru funcționarea sa.

De aceea, starea industriei construcțiilor este un indicator foarte important al stării economiei oricărui stat și a o industrie foarte semnificativă în ceea ce privește cifra de afaceri.

La rîndul său, proiectarea joacă un rol crucial în structura industriei construcțiilor, deoarece orice construcție începe cu proiectarea, care reunește cerințele și posibilitățile legislației, economiei, industriei, societății într-un singur sistem armonios, care și reprezintă „proiectul".

„Construcția directă în natură nu este altceva decît implementarea materială a proiectului. Desigur, proiectele pot fi diferite după atragerea de investiții, tehnologii, importanță publică, termene de construcție. Există proiecte care necesită implicarea unui număr mic de specialiști din mai multe specialități de proiectare, dar există proiecte care pot fi realizate doar de echipe mari de proiectare. Proiectele de amploare, legate de dezvoltarea sau reconstrucția la scară largă a orașelor și teritoriilor, sînt dezvoltate cu implicarea unui număr mare de specialiști, însoțite de cercetări și modelări la scară largă", a explicat arhitectul.

El a subliniat faptul că pînă în prezent nimeni nu a avut întrebări cu privire la structura existentă a ramurii de proiectare, în care de cele mai mari, de amploare proiecte de importanță națională se ocupau institutele specializate de stat de proiectare, iar de sarcinile de proiectare locală se ocupau în principal organizațiile de proiectare private.

Această diviziune se datorează, în primul rând, faptului că institutele de proiectare au o bază mai mare de materiale și tehnice și un personal complet de specialiști specializați. Dar, în același timp, structura de conducere a unor astfel de instituții este destul de inertă, ceea ce este de înțeles pentru întreprinderile mari. Astfel de organizații servesc întotdeauna și în primul rînd interesele statului. Adică - interesele bugetului.

Organizațiile private de proiectare au cel mai des un nivel minim de personal și, dacă este necesar, atrag specialiștii de care au nevoie în baza unor contracte individuale. Astfel de organizații, de regulă, sînt mai puțin inerte și, în primul rînd, servesc intereselor businessului și a ale persoanelor individuale. Întrucît lucrul cu bugetul pentru ei este problematic și nerecunoscător.

După cum observă specialistul, pînă nu demult, o astfel de structură a sferei de proiectare era pe deplin justificată.

„Și acum, cu ceva timp în urmă, în perioada în care țara s-a pomenit în situația unui„ Stat capturat ", au început să se întîmple lucruri ciudate ... Conducerea institutelor de proiectare de stat a început să sugereze că acestea ar trebui lichidate. Acest lucru a fost făcut imperativ, dar fără prea multă publicitate. Autoritățile au început să facă presiune asupra aproape tuturor institutelor de proiectare ale statului. Pe unii i-au mutat din clădirile lor din centrul orașului în clădiri complet nepotrivite pentru acest lucru la periferie, iar mai apoi, sub pretextul „fuzionării" mai multor institute de proiectare într-o singură organizație, i-au pus în clădiri noi pe bază de chirie (cum ar fi, de exemplu, "INGEOCAD sau ENERGOPROIECT). Iar alții în general au început să fie lichidați. O astfel de soartă a avut-o RURALPROIECT. Și acum, conform informațiilor neoficiale, se pregătesc pentru lichidare institutele de proiectare URBANPROIECT și CHISINAUPROIECT (institutul municipal de proiectare)", a spus Denis Nedeoglo.

Potrivit acestuia, în lumina a ceea ce se întîmplă, devine evident că acest proces este sistemic și organizat. Și, oricît de ciudat ar părea, odată cu schimbarea puterii, acesta nu s-a oprit.

„Nu este clar, statul nu mai are nevoie să rezolve sarcinile de amploare legate de domeniul construcțiilor?! Sau toate problemele de importanță națională din această industrie sunt deja rezolvate?! Sau statul plănuiește autolichidarea?! Eu cred că este evident pentru oricine că problema dezvoltării teritoriilor și a infrastructurii nu va dispărea niciodată atîta timp cît economia țări trăiește și se dezvoltă. Dacă structurile capabile să rezolve aceste probleme și care au experiență continuă în implementarea lor vor fi lichidate, atunci cineva ar trebui să rezolve aceste probleme în locul lor?! (Vă reamintesc că construcția este structura de susținere a oricărei dezvoltări economice și sociale). Cine va putea rezolva sarcini de amploare de importanță națională? Companii de proiectare private? Ele nu au lucrat și nu vor lucra cu bugetul. Printre altele, ele nu au pretins niciodată să rezolve astfel de probleme din cauza lipsei unei baze adecvate de resurse. Deci, rămîn doar organizațiile străine de proiectare? Care dintre ele? Cele românești? Europene? Ruse?", a pus o întrebare retorică arhitectul.

„Și dacă luăm în considerare faptul că guvernul precedent a reușit să lichideze Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului, înlocuindu-l cu o „agenție", intenția devine și mai evidentă. Cum așa? Există o ramură uriașă a economiei, dar ea nu are un minister?! Despre ce fel de independență a statului putem vorbi dacă îi lipsește oportunități fundamentale pentru a răspunde nevoilor propriei economii și societăți? Cred că în loc de „moratorii pentru construcții" mitologice și alte „inițiative", autoritățile, care se declară „oameni ai statului", ar trebui să se ocupe deja de adevăratele probleme de păstrare și dezvoltare a statului", a declarat Denis Nedeoglo.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

proiect , construcție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1653
Populația:
2038 locuitori

Cornești este un sat și comună din raionul Ungheni. Cornești este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2038 de oameni. Satul Cornești a fost menționat documentar în anul 1653.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.