10 august 2019, 13:00 Realitatea moldovenească views 3788
Opinie: Schimbarea sistemului este reală doar prin înlocuirea sa cu unul funcțional
10 august 2019, 13:00 Realitatea moldovenească views 3788

Opinie: Schimbarea sistemului este reală doar prin înlocuirea sa cu unul funcțional

Schimbarea sistemului este reală doar prin înlocuirea sa cu unul funcțional.

Aceasta este opinia cunoscutei prezentatoare TV Elena Leviţkaia-Pahomova, exprimată de ea prezentînd o serie de propuneri noului ministru al Educației, care o vor poate ajuta cu identificarea priorităților.

„Am cîteva sugestii adresate ministrului Educației. Or, văd că acolo există probleme cu determinarea sarcinilor prioritare", a scris jurnalista pe pagina sa de pe rețeaua de socializare.

Potrivit acesteia, în primul rînd, trebuie să se înceapă cu un subiect dureros pentru toți părinții – taxele pentru fondul clasei şi fondul şcolii.

„Pentru început trebuie să admitem: 1. statul nu are suficiente fonduri pentru a finanța integral sistemul de învățămînt; 2. crearea unui sistem de decontare unificat pentru toate instituțiile de învățămînt – care ar trebui să fie contribuţia autorităților locale sau a părinţilor pentru funcționarea regulată a grădinițelor, școlilor și universităților; 3. pornind de la aceasta, să fie calculată suma instruirii în instituțiile de învățămînt.

Schimbarea sistemului este reală doar prin înlocuirea sa cu unul funcțional. Atîta doar că toate departamentele și ministerul trebuie să renunțe la mita pe care o primesc în plicuri de la directori", a subliniat Elena Leviţkaia-Pahomova.

Ea a menţionat că există un alt fleac, dar unul important, care-i discriminează cei care intră la colegii.

„Trebuie să le fie oferită posibilitatea de a depune mai multe cereri, ca în cazul intrării la universitate. Acest lucru se poate face cît se poate de simplu, dar niciodată nu i-a venit în mintea niciunui ministru. Ai sentimentul că nu există măcar un manager cît de cît priceput în Guvern. Nici o singură soluţie şi propunere concretă. Şi serviciile de presă nu rămîn în urmă. Nimeni nu lucrează prin metoda anticipaţiei, a informării. Totuşi, acestea sînt elementele de bază ale muncii în sistemul de stat. Dacă v-aţi apucat, trageţi. Nu – renunţaţi", a declarat jurnalista.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

sistem , Elena Pahomova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
162 locuitori

Andriașevca Veche este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Veche alcătuia 162 de oameni în anul 1998. Satul Andriașevca Veche a fost menționat documentar în anul 1809.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.